Компании

все компании

На парламентських виборах в Ірані перемагають консерватори

4 березня 2024 року, 16:03
Консерватори набрали більшість голосів на парламентських виборах в Ірані, повідомила в понеділок низка іранських ЗМІ.

4 березня виборча комісія завершила підрахунок голосів на виборах до законодавчого органу країни. За попередніми підсумками підрахунку, консервативні кандидати лідирують у всіх провінціях Ірану, включно з Тегераном, пишуть місцеві ЗМІ.

За 45 із 290 місць у парламенті кандидати змагатимуться у другому турі.

Приблизно 25 млн громадян Ірану взяли участь у виборах, що відбулися 1 березня, до парламенту країни і Ради експертів. За попередніми неофіційними даними, явка становила приблизно 41%.

До участі в парламентських виборах допустили рекордну кількість кандидатів - понад 15,2 тис. осіб, що становило майже 75% від загальної кількості претендентів, які спочатку зареєструвалися. Близько 1,7 тис. допущених до виборів кандидатів - жінки.

Згідно з Конституцією Ірану, п'ять місць у 290-місцевому парламенті мають відійти представникам релігійних меншин. 144 кандидати боролися за 88 місць у Раді експертів, яка обирає Верховного лідера країни.

Багатьом кандидатам, які виступають за проведення реформ в Ірані, заборонили брати участь у парламентських виборах, а деяких політичних діячів, зокрема колишнього президента Ірану Хасана Рухані, не допустили до виборів до Ради експертів, зазначали іранські ЗМІ.

Перше засідання парламенту нового скликання відбудеться наприкінці травня.

Раніше аналітичний центр Experts Club зробив відео присвячене ТОП-10 виборам у світі цього року. Детальніше аналіз доступний за посиланням




Просмотров: 112
Другие новости