Компании

все компании

Україна запустить роботу щонайменше 30 центрів ментального здоров'я на базі кластерних лікарень - Ляшко

2 березня 2024 року, 14:40
Україна до кінця 2025 року запустить роботу щонайменше 30 центрів ментального здоров'я, які буде відкрито на базі кластерних лікарень, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, виступаючи на форумі "Україна. Рік 2024" минулої неділі

"З ініціативи першої леді Олени Зеленської психологічна підтримка нині надається кожним третім сімейним лікарем в Україні. Наступним кроком є створення мережі психічних центрів на основі кластерних лікарень. Ми плануємо, що до кінця року буде щонайменше 30", - наводяться його слова в повідомленні МОЗ.

Крім того, Ляшко повідомив, що очолюване ним відомство наразі працює над перепрофілюванням 12 санаторіїв на повноцінні центри психологічної реабілітації.

Він нагадав, що 2023 року по психологічну допомогу звернулося понад 320 тис. пацієнтів.

Як повідомлялося, МОЗ планує запустити роботу центрів психічного здоров'я на базі кластерних лікарень та амбулаторно-поліклінічних медзакладів. Центри фінансуватимуться в рамках Програми медичних гарантій (ПМГ) і для пацієнтів будуть безкоштовними. У центрах працюватимуть міждисциплінарні команди у складі, зокрема, психіатрів, психотерапевтів, психологів, соціальних працівників або соціальних психологів.

Крім того, у рамках спільного зі Світовим банком проєкту Heal до кінця 2024 року щонайменше у 60 медзакладах "первинки" буде створено простір психологічного розвантаження.

Затверджений перелік надкластерних і кластерних та загальних лікарень спроможної мережі станом на кінець 2023 року включав 562 медустанови в 19 областях, з них 123 надкластерні, 157 кластерних і 282 загальних.






Просмотров: 223
Другие новости