Компании

все компании

ВВП Естонії знизився на 3% у 2023 р

1 березня 2024 року, 20:32
ВВП Естонії у 2023 році зменшився на 3% і в поточних цінах становив 37,7 млрд євро, повідомив естонський департамент статистики.

За словами керівника групи національних рахунків департаменту статистики Роберта Мюйрсеппа, протягом усього року в Естонії спостерігався масштабний економічний спад. "Галузей, що справили позитивний вплив, було небагато, у найбільш вагомих галузях спостерігався спад. За рік найбільший позитивний вплив справили торгівля та операції з нерухомим майном, негативний - галузь інформації та зв'язку. При цьому остання в другій половині року вже мала позитивний вплив", - йдеться в коментарі департаменту з посиланням на Мюйрсеппа.

Він зазначив, що такого масштабного економічного спаду не було в Естонії багато років. "Навіть у коронакризовий рік галузей, що мали позитивний вплив, було більше, ніж у 2023 році. Однак слід зазначити, що минулого року продовжилося зростання в поточних цінах як валового внутрішнього продукту, так і доданої вартості. Причиною слабких реальних результатів в останні два роки стало швидке зростання цін, що вплинуло на всі галузі", - зазначив Мюйрсепп.

У четвертому кварталі ВВП скоротився на 2,7% до четвертого кварталу 2022 року - до 9,9 млрд євро в поточних цінах.

Минулого кварталу найбільший позитивний вплив на економіку справила ситуація в сільському господарстві, лісовій і рибній промисловості, а також у торгівлі. В енергетиці, обробній промисловості, професійній, науковій і технічній діяльності, а також на транспорті та в складському господарстві спостерігався помітний спад. Вплив будівельного сектору також був негативним.

У четвертому кварталі змінилося і приватне споживання: спад, що тривав протягом року, змінився на зростання (+0,5%). Проте загалом за рік приватне споживання скоротилося на 1,5%. Минулого року найбільше знизилися витрати споживачів на облаштування будинку і відпочинок.

Найбільше зросли витрати на зв'язок, житло, ресторани та готелі. У четвертому кварталі значне зростання спостерігалося також у витратах на освіту і транспорт. Загалом у 2023 році витрати домогосподарств на товари скоротилися на 3,1%. Витрати на послуги залишилися майже на рівні минулого року і збільшилися на 0,3%.

У плані інвестицій 2023 рік був дуже мінливим, проте в четвертому кварталі інвестиції залишилися майже на рівні минулого року і знизилися на 0,4%. Позитивна динаміка спостерігалася в інвестиціях держсектору в машини та обладнання, в основні фонди оборонного призначення (+47,6%). Водночас інвестиції нефінансових компаній у ті самі класи активів зменшилися відповідно на 13,8%.

За рік інвестиції загалом скоротилися на 3,4%. Найбільший позитивний вплив на динаміку показника справили інвестиції в житлові приміщення: їхнє зростання становило 14,1%. Найсуттєвіший негативний вплив справили інвестиції в транспортні засоби: їхнє скорочення сягнуло 41,1%.

Непроста ситуація в зовнішній торгівлі продовжилася і в четвертому кварталі, коли експорт товарів і послуг загалом упав на 9%, а імпорт - на 6,6%. Експорт товарів зменшився на 13,5%, імпорт - на 10,1%. Найбільший вплив на це мали експорт електроенергії, продукції деревообробної та хімічної промисловості. У сфері послуг ситуація була дещо кращою: експорт послуг скоротився лише на 0,7%, а імпорт зріс на 2,9%.

Господарську діяльність у сфері послуг переважно уповільнив спад у транспортному секторі, здебільшого на це вплинули залізничні транспортні послуги. Наприкінці 2022 року частка зовнішньої торгівлі становила 86% від ВВП, однак до кінця минулого року вона скоротилася до 78%.




Просмотров: 435
Другие новости