Компании

все компании

Український антарктичний науковий центр розпочав участь у проєкті Polarin

1 березня 2024 року, 13:56
Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) розпочав участь у дослідницькому проєкті Polarin програми Європейського Союзу "Горизонт Європа", повідомляє міністерство освіти і науки.

"Сьогодні, 1 березня 2024 року, офіційно стартував проєкт Polarin програми ЄС "Горизонт Європа", у якому бере участь Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) та ще 49 організацій з усього світу. Це установи, що забезпечують полярні дослідження з ЄС, Чилі, Канади, США, Великої Британії та інших країн. Координує проєкт Інститут Альфреда Вегенера, Німеччина", - йдеться в повідомленні пресслужби Міносвіти.

Зазначається, що Polarin передбачає об'єднання 64 дослідницьких інфраструктур в Арктиці й Антарктиці та надання вільного доступу до них (як безпосереднього, так і віддаленого) всім учасникам.

"У такий спосіб планують підтримати міждисциплінарні дослідження обох полярних регіонів для розв'язання глобальних проблем, зокрема кліматичних. Адже саме ці регіони є особливо важливими для клімату Землі та першими реагують на зміни", - йдеться в повідомленні.

У відомстві розповіли, що створена мережа охоплює всі суміжні сфери досліджень - від морських і наземних до атмосферних, і міститиме в собі дослідницькі станції, судна, обсерваторії, репозитарії та бази даних.

Від України в проєкті представлені дві інфраструктури: антарктична станція "Академік Вернадський" і криголам "Ноосфера".

"Це дасть нам змогу нам залучити додаткові міжнародні кошти в антарктичну програму, а українським науковцям - використовувати полярні об'єкти інших країн і брати участь у важливих наукових ініціативах", - цитує директора НАНЦ Євгена Дикого пресслужба.

Україна приєднається до "Polarin" у 2024-2025 роках, а загалом він розрахований на 5 років. Бюджет проєкту - 14,6 млн євро, з яких понад пів мільйона євро передбачено для України.




Просмотров: 119
Другие новости