Компании

все компании

Українська соя подешевшала на світовому ринку до 16,5 тис. грн/тонна

28 лютого 2024 року, 13:08
Ціни на сою в Україні просіли за місяць на 1,5 тис. грн/тонна і знизилися до 16,5 тис. грн/тонна, що пов'язано з падінням світових цін на неї, повідомили в аналітичному кооперативі "Пуск", створеному в рамках Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

"В Україні ціни на сою активно знижуються за останній місяць. Якщо до кінця січня переробники закуповували сою за ціною понад 18 тис. грн/тонна, то на кінець січня цінники не перевищують 16,5 тис. грн/тонна. Здешевлення української сої відбувається внаслідок падіння світових цін на олійну", - констатували аналітики.

За їхньою інформацією, Україна в лютому експортувала 290 тис. тонн із законтрактованого обсягу в 300 тис. тонн. Трейдерам складно реалізовувати українську сою на експорт через її високу ціну, зазначається в повідомленні.

Ключовими ринками для збуту української сої, на які зазвичай припадає 50-60% експорту, є Туреччина та Єгипет. Однак якщо в цих країнах тонна української сої завжди була на $10-15 дешевшою за бразильську, то наразі ціни не лише вирівнялися, але на український товар сою продовжать знижуватися.

"Світові ціни на олійну падають, чому сприяють рекордний урожай у Бразилії, прогнози високого врожаю в Аргентині, великі запаси сої в США", - пояснили експерти.

Вони прогнозують, якщо на базисі DAP Польща-Румунія умовні ціни на сою становлять $420/тонна, то до кінця березня вони можуть знизитися до $390/тонна. Крім того, переробники знизили закупівельні ціни на тонні в діапазоні 16,5-16,8 тис. грн, до кінця березня падіння цін може досягти 16 тис. грн.

"Ще одним фактором, який підтримує зниження цін на українську олійну, є падіння цін на соєвий шрот у ЄС. До того ж раніше основним імпортером була Польща, але зараз ця країна не найкращий торговий партнер", - резюмували в "Пуску".




Просмотров: 126
Другие новости