Компании

все компании

Європарламент підтримав створення Українського фонду в розмірі EUR50 млрд на період 2024-2027 рр

27 лютого 2024 року, 23:45
Європейський парламент підтримав створення Українського фонду в розмірі EUR50 млрд на період 2024-2027 рр.; його кошти спрямують на підтримку України та проведення реформ для приєднання країни в майбутньому до Європейського союзу.

Відповідну резолюцію ухвалили у вівторок у Страсбурзі в рамках пленарного засідання Європарламенту. "За" резолюцію проголосували 536 депутатів, "проти" 40, утрималися 39. Загалом у голосуванні взяли участь 615 депутатів.

"Фонд має об'єднати відновлення, реконструкцію і модернізацію з вимогами і процесом вступу до союзу, пов'язавши фінансову підтримку з проведенням реформ та інвестицій з метою вступу (до ЄС)", - ідеться в документі.

Авторами документа виступили представники комітету з питань закордонних справ Міхаель Галер (Німеччина) і бюджетного комітету Ейдер Гардіасабаль Рубіаль (Іспанія).

Резолюція передбачає, що ЄС підтримуватиме Україну за трьома напрямками. Перший - фінансова підтримка країни для реалізації реформ та інвестицій, а також для підтримки її макрофінансової стабільності. Другий - мобілізація інвестицій і розширення доступу України до фінансування. Третє - допомога на шляху до європейської інтеграції.

Затверджене рішення передбачає, що 33% ресурсів для України виділяють у вигляді грантів, "причому щонайменше 20% призначено для відновлення, реконструкції та модернізації субнаціональних органів влади України, таких як регіони, міста та місцеві спільноти". Крім того, 20% інвестицій фонду буде спрямовано на "зелені ініціативи", 15% - малим і середнім підприємствам.

У резолюції передбачено розроблення українським урядом Плану України. Цей план, як наголошується в документі, буде являти собою "послідовні, всеосяжні та адекватно збалансовані заходи з відновлення та модернізації України, що підтримують її економічне, соціальне та екологічне відновлення, сталий розвиток і її прогрес на шляху до вступу в союз", відповідно до цілей і вимог Українського фонду в EUR50 млрд.

Очікується, що План України, зокрема, надасть іншим донорам основу для визначення пріоритетних областей фінансування відновлення країни.

Діяльність Українського фонду має щорічно оцінювати Єврокомісія.

"Для ефективного моніторингу Україна повинна раз на рік звітувати про хід реалізації заходів. Такі звіти, підготовлені урядом, мають бути відповідним чином відображені в Плані України. Відповідні вимоги до звітності мають бути застосовані до одержувачів фінансування союзу", - йдеться в резолюції.

Резолюція ЄП закликає і до розробки шляхів "використання заморожених російських активів.

У тексті підкреслюється "важливість роботи з міжнародними союзниками для досягнення цієї мети". "Це включає в себе забезпечення прогресу в тому, як використовувати заморожені російські активи для допомоги у відновленні України", - сказано в документі.

Затвердження Європарламентом Фонду для України тепер відкриває шлях до ухвалення Радою ЄС офіційного регламенту, який після публікації в "Офіційному журналі" Євросоюзу набуде чинності.

Раніше пропозицію Єврокомісії про створення Українського фонду було схвалено Радою ЄС на позачерговому засіданні 1 лютого, оскільки на плановому засіданні, яке пройшло в грудні минулого року, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував це рішення.




Просмотров: 174
Другие новости