Компании

все компании

Україна почала торгівлю електроенергією з Угорщиною за європейськими правилами

23 лютого 2024 року, 17:19
НЕК "Укренерго" у четвер провело перші спільні аукціони з розподілу доступу до міждержавних мереж для торгівлі електроенергією між Україною та Угорщиною на європейській універсальній платформі розподілу JAO (Joint Allocation Office).

"Це означає, що відсьогодні Україна почала здійснювати комерційний обмін електроенергією за європейськими правилами ще з однією країною ЄС", - повідомили в НЕК.

За даними "Укренерго", експорт 23 лютого здійснюється в Словаччину, Угорщину, Польщу, Румунію та Молдову. Загальний обсяг 2793 МВт-год.

Загальний обсяг імпорту в п'ятницю Імпорт електроенергії в п'ятницю здійснюється зі Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Молдови. Загальний обсяг 1018 МВт-год.

У НЕК також уточнили, що в четвер завдяки теплій і сонячній погоді в енергосистемі був профіцит електроенергії. Для збереження балансу між виробництвом і споживанням та операційної безпеки енергосистеми, у відповідь на запит "Укренерго", польський оператор енергосистеми PSE з 11:00 до 16:00 надавав аварійну допомогу, терміново купуючи надлишки української електроенергії загальним обсягом 1440 МВт-год.

Як повідомлялося, комерційний обмін електроенергією з Угорщиною не здійснювався з 2022 року. З 2 листопада 2023 року на платформі "Укренерго" відбуваються спільні аукціони з Румунією, з 16 січня 2024 року Україна проводить спільні аукціони з Польщею на платформі JAO.

Крім того, 4 березня 2024 року на платформі JAO відбудуться спільні аукціони між Україною та Словаччиною, з днем поставки - 6 березня. Україна після запуску спільних аукціонів з Угорщиною та Словаччиною торгуватиме електроенергією з усіма сусідніми державами ЄС за європейськими правилами.




Просмотров: 178
Другие новости