Компании

все компании

Словацький прем'єр виступає за збереження заборони на імпорт агропродукції з України

23 лютого 2024 року, 12:08
Глава уряду Словаччини Роберт Фіцо висловив думку щодо необхідності збереження заборони на постачання в країну низки сільськогосподарських товарів з України.

"Європейська комісія демонструє відсутність зацікавленості в захисті як словацьких, так і європейських фермерів. Вона сліпа і глуха. Ми повинні відповісти на це суверенною зовнішньою політикою Словаччини і забороною на імпорт низки сільгосптоварів з України", - сказав він у четвер, виступаючи перед фермерами, які протестують. Слова прем'єра наводить Словацьке радіо.

"На ринок ЄС без будь-яких мит і квот можна імпортувати з України сільськогосподарську продукцію - від зерна до м'яса птиці, яєць і меду. Звичайно, це завдає шкоди словацьким фермерам", - зазначив Фіцо.

Масові протести сільгоспвиробників відбуваються в четвер у столиці країни Братиславі та багатьох інших містах Словаччини.

Протести викликані недостатнім захистом європейських ринків, фермери також висловлюють невдоволення "зеленим курсом" ЄС, який передбачає досягнення кліматичної нейтральності державами-членами до 2050 року шляхом, зокрема, впровадження методів "сталого сільського господарства", а також надмірною бюрократією під час отримання субсидій.

Як повідомлялося, дія режиму безмитної торгівлі України з ЄС, запровадженого 2022 року, викликала протести з боку "прифронтових країн" - Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії, які стверджували, що дешевша українська с/г продукція осідає у них і завдає шкоди місцевому агросектору.

Під тиском цих країн Єврокомісія в травні 2023 року була змушена ухвалити спецзаходи, заборонивши імпорт у ці держави українського продовольства (пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи). Після того, як у середині вересня заборона перестала діяти, Угорщина, Словаччина і Польща запровадили заборонні заходи на національному рівні.




Просмотров: 127
Другие новости