Компании

все компании

Кабмін схвалив індексацію пенсій майже на 8% із 1 березня

23 лютого 2024 року, 20:28
Кабінет міністрів ухвалив рішення про індексацію пенсій майже на 8% із 1 березня 2024 року, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Сьогодні уряд ухвалює рішення про індексацію пенсій з 1 березня цього року. Це вже третя індексація за час повномасштабної війни. Пенсії будуть підвищені майже на 8%. Середній розмір підвищення становитиме 322 грн, а середня пенсія зросте до 5 717 грн. Розмір підвищення розраховується на основі інфляції та зростання середньої зарплати в Україні", - сказав Шмигаль на виїзному засіданні уряду у Львівській області в п'ятницю.

За його словами, індексація торкнеться понад 10 млн громадян, зокрема, 9,5 млн цивільних пенсіонерів, майже 600 тис. пенсіонерів силових відомств і близько 100 тис. "чорнобильців".

Крім того, з 1 квітня буде проведено автоматичний перерахунок пенсій для 654 тис. працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу.

"Також у 2024 році, вдруге поспіль, буде здійснено індексацію найнижчих пенсій. Тобто, незважаючи на всі виклики, на всі труднощі, ми продовжуємо підтримувати наших людей. Не просто проводимо індексацію, а й розширюємо її периметр", - підсумував він.

Згідно з повідомленням пресслужби Міністерства соціальної політики, розмір індексації з 1 березня розраховано на базі остаточних офіційних показників розвитку економіки країни у 2023 році: інфляція в розмірі 5,1%; зростання середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, - 7%.

Крім того, з 1 березня буде проіндексовано щомісячні страхові виплати для 161,4 тис. потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати в разі смерті потерпілого.

"Звертаємо увагу, що з 1 березня також буде проіндексовано на 8% пенсії 20,8 тис. науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. Таким чином, уряд прискорив проведення індексації для цих категорій осіб (у 2023 році індексація для них відбулася з 1 липня)", - ідеться в повідомленні.

Водночас зазначається, що уряд запровадив тимчасові обмеження на максимальний розмір індексації пенсій. "Розмір підвищення пенсії за результатами індексації буде обмежено 1,5 тис. грн для всіх одержувачів пенсій та страхових виплат, незалежно від категорії. Таке обмеження дасть змогу більш справедливо розподілити наявний фінансовий ресурс на здійснення індексації та забезпечити підвищення пенсій для громадян, які отримують найменші виплати", - зазначили в міністерстві.

Водночас у відомстві підкреслили, що за будь-яких розрахунків підвищення пенсій становитиме не менше ніж 100 грн.




Просмотров: 221
Другие новости