Компании

все компании

Європейський центральний банк отримав збиток уперше за 19 років

23 лютого 2024 року, 14:52
Європейський центральний банк (ЄЦБ) у 2023 році отримав збиток уперше за 19 років, згідно з його прес-релізом.

Збиток склав 1,3 млрд євро і вперше в історії банку буде перенесено на майбутні періоди в рахунок майбутніх прибутків, пише Financial Times. У 2022 році регулятор був беззбитковим.

Показник враховує повне вивільнення резервів у розмірі 6,6 млрд євро на покриття фінансових ризиків, без якого збиток був би набагато більшим.

"Підвищення ключових відсоткових ставок ЄЦБ з метою боротьби з інфляцією в єврозоні призвело до зростання відсоткових витрат за зобов'язаннями ЄЦБ, прив'язаними до плаваючих відсоткових ставок, - ідеться в пресрелізі. - Однак процентний дохід за активами ЄЦБ не зріс тією самою мірою і з тією самою швидкістю, оскільки ці активи переважно мають фіксовані процентні ставки і довгий термін погашення".

У 2023 році чисті процентні витрати регулятора склали 7,2 млрд євро проти чистих процентних доходів у розмірі 900 млн євро роком раніше.

ЄЦБ очікує збитків і в найближчі кілька років, після чого розраховує повернутися до стабільного прибутку.

При цьому наголошується, що збиток 2023 року не вплинув на здатність проводити ефективну грошово-кредитну політику, також жодні збитки взагалі не впливають на здатність регулятора працювати ефективно і підтримувати цінову стабільність, що є його головним завданням.

Розмір балансу за минулий рік скоротився на 24 млрд євро, до 674 млрд євро.

ЄЦБ не виплатить дивіденди центральним банкам країн єврозони за підсумками минулого року. У 2018-2022 роках вони становили 5,8 млрд євро.

Національні центробанки зазвичай передають ці дивіденди до бюджету, зазначає FT.

теги: ЄЦБ, збиток



Просмотров: 137
Другие новости