Компании

все компании

Експерти обговорили ключові заходи боротьби з нелегальною торгівлею тютюном

21 лютого 2024 року, 16:59

20 лютого 2024 року громадська організація «Центр громадянського представництва «Життя» у пресзалі інформагентства «Укрінформ» провела пресконференцію «Детінізація тютюнового ринку та результати євроінтеграційної акцизної політики в Україні». Експерти обговорили ключові заходи боротьби з нелегальною торгівлею, чинники рекордних надходжень від акцизних податків на тютюн за 2023 рік та перспективи подальшої акцизної політики.

Україна продовжує вживати кроків для боротьби з нелегальною торгівлею тютюновими виробами, оскільки це послаблює ефективність політики захисту здоровʼя від шкоди тютюну та спричиняє недонадходження Держбюджету.

Робота з подоланням нелегальної  торгівлі тютюновими виробами складається із забезпечення законодавчої бази та безпосереднього контролю правоохоронними органами.

Щодо забезпечення законодавства, одним із важливих рішень в цьому напрямку у 2023 році стало ухвалення Закону №3326-ІХ, який забороняє до кінця воєнного стану виробляти для продажу у безмитному режимі та продавати в магазинах безмитної торгівлі (так звані «duty free») тютюнові вироби та рідини до е-сигарет. Крім цього напрацьований законопроєкт №9662, який унеможливить необгрунтовані втрати сировини сировини під час виробництва, які могли стати джерелом нелегальної тютюнової продукції. Крім цього Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики напрацював механізм системи простежуваності тютюнових виробів на основі євроінтеграційної Директиви 2014/40/ЄС, що дозволить уряду відстежувати рух тютюнових виробів від виробника/імпортера до кінцевого рітейлора.

«Ми працюємо над тим, щоб мінімізувати рівень нелегальної торгівлі в Україні. Крок за кроком закриваємо лазівки для недобросовісних субʼєктів господарювання, які таким чином ухилялися від сплати податків, продаючи нелегальну продукцію на внутрішньому ринку. Наразі ми готуємо до впровадження систему відстеження тютюнових виробів та хочемо удосконалити законодавчу базу до відповідності нормам Податкового кодексу. Прийняття таких змін не потребуватиме додаткових фінансових витрат із бюджету та сприятиме збільшенню податкових надходжень», — наголосив Данило Гетманцев, народний депутат, голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Як зазначається на сайті МОЗ, Протокол ВООЗ про ліквідацію нелегальної торгівлі тютюном — це один з ключових нормативно-правових актів, які має ратифікувати Україна в рамках євроінтеграційних зобов'язань щодо боротьби з тютюном. Ратифікація Протоколу надасть додаткові підстави для гармонізації українського законодавства із законодавством ЄС у сфері боротьби із нелегальним обігом тютюнових виробів. Сторонами Протоколу вже стали 68 держав, зокрема усі члени ЄС.

«Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підтримує багаторічне успішне впровадження Україною політики оподаткування тютюнових виробів, яка охоплює всі тютюнові та нікотинові вироби. Оподаткування тютюну є найефективнішою науково-підтвердженою політикою громадського здоров’я у сфері контролю над тютюном, яка просувається РКБТ ВООЗ. Повертаючись до твердження про загрозу незаконної торгівлі тютюном, я хотів би нагадати про інший глобальний інструмент ВООЗ — Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном, який допомагає країнам комплексно вирішувати цю проблему та може сприяти подальшому просуванню України на шляху до євроінтеграції», – додав д-р Ярно Габіхт, Голова Бюро ВООЗ в Україні.

Як вже зазначалося, євроінтеграційна політика підвищення акцизів на тютюнові та нікотинові вироби демонструє вражаючі результати. У 2023 році надходження від тютюнових акцизів до Держбюджету склали рекордні 80,3 млрд грн, що на 36% більше ніж у 2022 році (59 млрд грн) та на 26,5% більше ніж у 2021 (63,5 млрд грн).

«На формування карколомного зростання у 36% акцизних надходжень від тютюнових виробів 2023 році вплинула не лише правильна податкова політика України, а ще й накопичення тютюновими виробниками та імпортерами значних запасів тютюнових виробів, для реалізації їх за старими цінами у 2024 році, про що свідчить аналіз акцизних надходжень. З огляду на це ми можемо очікувати цьогоріч зменшення надходжень від акцизного податку на тютюн. Задля виконання євроінтеграційних вимог та збереження рівня надходжень у бюджет необхідно якнайшвидше впровадити план досягнення 90 євро за 1000 шт.», — зауважив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

Додаткове підвищення акцизів на тютюнові вироби у 2024-2025 роках задля досягнення 90 євро на 1000 штук дозволить збільшити надходження у Держбюджет України на 36 мільярдів гривень.

За додаткові 36 мільярдів Україна зможе підсилити свою оборону наприклад такими засобами: 1,9 мільйона FPV дронів, або 266 тисяч артилерійських снарядів 155 мм, або 25 850 нових пікапів, або 225 САУ Caesar.

Визначальну роль у забезпеченні надходжень від тютюнових акцизів зіграла реалізація 7-річного плану щорічного підвищення тютюнових акцизів на 20%, який діє з 2018 року та був впроваджений на виконання вимог Директиви 2011/64/EU. Разом з цим, завдяки своєчасній гармонізації акцизів на сигарети для нагрівання (ТВЕН) та сигарил до рівня сигарет Верховній Раді України вдалося зберегти сталість надходжень до бюджету, незважаючи на пеертікання споживачів. У 2023 році  акцизні надходження від ТВЕН сягнули близько 14,4 млрд гривень.

За даними ДПС, у 2023 році в Україні було реалізовано 29,8 млрд сигарет (78,6%), 1,25 млрд сигарил (3,3%), 6,86 млрд сигарет для нагрівання (ТВЕН) (18,1%), всього — 37,9 млрд шт.

Нагадаємо, щороку в Україні від хвороб, спричинених курінням, помирає 130 тисяч людей. 325 тисяч українців живуть неповноцінне життя та втрачають працездатність через тютюн та нікотин. А українська економіка щороку втрачає близько 3,2% ВВП через витрати на лікування хвороб – наслідків активного та пасивного куріння, втрату працездатності українців та передчасну смерть частини з них.





Просмотров: 162
Другие новости