Компании

все компании

Білорусь відмовилася від вступу до СОТ

20 лютого 2024 року, 15:47
Уряд Білорусі відмовився від планів вступу країни до Світової організації торгівлі (СОТ) у своєму програмному документі - програмі дій на період до 2025 року.

"Виключити позицію: "Участь у багатосторонній торговельній системі, основою якої є СОТ, приведення національного законодавства у відповідність до зобов'язань у СОТ і приєднання Республіки Білорусь до СОТ з урахуванням національних інтересів", - ідеться в оновленій редакції плану дій уряду республіки, яку затверджено постановою ради міністрів Білорусі, опублікованій у вівторок на Національному правовому інтернет-порталі.

Білорусь 1993 року подала заявку на приєднання до Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, наступником якої стала СОТ. У 2016 році на тлі потепління відносин із Євросоюзом і США білоруська влада активізувала роботу зі вступу до СОТ. Пізніше МЗС Білорусі заявляв, що країна може вступити до СОТ у 2020-2021 рр. Тим часом на тлі звинувачень західних країн у фальсифікації підсумків президентських виборів у 2020 році переговори про вступ Білорусі до СОТ були припинені.

У березні 2022 року група країн-членів СОТ випустила заяву, в якій повідомила про зупинення розгляду заявки Білорусі на приєднання до організації. Заяву підписали делегації 14 членів СОТ: Албанія, Австралія, Канада, Євросоюз, Ісландія, Японія, Південна Корея, Чорногорія, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Україна, Великобританія і США.

Своє рішення підписанти пов'язали з рішенням Білорусі підтримати російську агресію проти України.

Тоді ж, у березні 2022 року, посли країн Євросоюзу узгодили спільну заяву на адресу СОТ, у якій виступили проти прийняття в організацію Білорусі

і за позбавлення Росії режиму найбільшого сприяння в торгівлі. США, ЄС, Канада і Японія також позбавили Росію цього статусу.




Просмотров: 162
Другие новости