Компании

все компании

Японія надасть Україні EUR1,25 млрд і $170 млн на відновлення України - Свириденко

19 лютого 2024 року, 17:01
Україна і Японія під час конференції з економічного розвитку та відновлення в Токіо підписали 56 документів про поглиблення партнерства та залучення EUR1,25 млрд від Nippon Export and Investment Insurance (NEXI), $150 млн від Japan Bank for International Cooperation (JBIC), приблизно $20 млн від Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA), які буде використано для відновлення України, написала перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко у Facebook.

Згідно з повідомленням, Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) запустило нову програму покриття інвестиційних і торговельних ризиків на EUR1,25 млрд. Вона складатиметься з двох частин: EUR937,5 млн для страхування інвестицій японських компаній в Україну терміном на п'ять років, а також EUR312,5 млн кредитної лінії на два роки для експорту японських товарів і послуг, необхідних для відновлення України.

Крім того, Japan Bank for International Cooperation (JBIC) надасть кредит у розмірі $150 млн на підтримку українського приватного сектору через Чорноморський банк торгівлі та розвитку для посилення співробітництва в сільському господарстві, переробній промисловості, транспорті та логістиці, цифровій інфраструктурі та медицині в Україні. Особливе значення матимуть проєкти з відновлюваної енергетики, які сприятимуть "зеленому переходу" української економіки.

Водночас Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA - Japan International Cooperation Agency) надасть близько $20 млн українському фонду приватних інвестицій Horizon Capital.

Серед важливих документів, підписаних на конференції в Токіо, Свириденко назвав меморандум між Міністерством економіки України та JICA, яким передбачено залучення приватного сектору Японії до розроблення бізнес-планів для інвесторів, зацікавлених заходити в Україну, організації тренінгів та навчанню, розроблення рекомендацій щодо поліпшення умов для залучення інвестицій. Крім того, в Україні буде реалізовано низку пілотних інвестиційних проєктів.

Українське ПрАТ Експортно-кредитне агентство (ЕКА) підписало меморандум про співпрацю з NEXI для поглиблення співробітництва у сфері перестрахування задля підтримки торгівлі та інвестицій японських експортоорієнтованих компаній в Україну та обміну інформацією й інноваціями між українськими та японськими компаніями.

Крім того, Офіс з просування експорту підписав угоду з Japan External Trade Organization (JETRO - Collaborate & Invest Japan) для залучення японських компаній на український ринок через спільні заходи, бізнес-просування, посилення співробітництва між стартапами та популяризації української продукції на японському ринку.

"Дуже важливий урок, який ми вивчили за ці два роки і яким сьогодні поділилися під час відкриття форуму: війна - не ембарго на інвестиції. І прихід японського бізнесу, особливо технологічних виробників на український ринок, - передумова для зростання приватного сектору в Україні", - резюмувала міністр економіки.




Просмотров: 177
Другие новости