Компании

все компании

Страхування військових ризиків у будівельній сфері гальмує непрозорість фінансових моделей - експерт

18 лютого 2024 року, 21:41
Страхування військових ризиків у будівельній сфері гальмує непрозорість фінансових моделей - експерт Страхування військових ризиків у будівельній сфері гальмує непрозорість фінансових моделей, повідомила співзасновниця Інституту медіації партнерства Вікторія Берещак у коментарі "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила, що страхування військових ризиків у будівельній сфері, набагато складніше, ніж, в агробізнесі, або великій промисловості та в енергетиці. Насамперед, через пошук тих фінансових інститутів, які готові надати гарантії та застрахувати майно девелоперів.

"У житловій нерухомості цей інструмент практично не використовується, зокрема, через непрості стосунки ринку і потенційних страхувальників: вони в мирний час не могли співпрацювати через юридичні питання і непрозорість певних процесів, зокрема, формування фінансового капіталу компаній, а у війну і поготів", - підкреслила Берещак.

Водночас експерт зазначила, що потенційно страхування житлових проєктів, що будуються, не сильно вплине на собівартість.

"За оцінками, це приблизно 2-4% залежно від регіону (захищеність міста ППО, щільність і кількість атак, потенційні та супутні ризики з війною) і обсягів проекту", - пояснила Берещак.

Для сегмента комерційної нерухомості страхування є важливим і потрібним інструментом, перш за все, для логістичних центрів.

Найчастіше розглядають при страхуванні такі військові ризики:

вибух або пряме попадання боєприпасів в об'єкт, що містить вибухові речовини;

падіння на застраховане майно повітряних суден військових типів та/або дистанційно пілотованих об'єктів або їхніх частин;

військові дії на території, де розташований об'єкт/відбувається будівництво.

"Потенційно (для комерційних проєктів) ідеться насамперед про співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями, Світовим банком та експортно-кредитними агентствами інших держав. Нагадаю також, що в нас є закон 3497-IX (законопроєкт №9015), який суттєво розширив повноваження Експертно-кредитного агентства страхувати від військових ризиків інвестиції українських та іноземних компаній в Україні", - повідомила Берещак.




Просмотров: 451
Другие новости