Компании

все компании

У Києві відбувся Міжнародний форум з кібербезпеки 2024

10 лютого 2024 року, 17:21
7-8 лютого у столиці України відбувся перший Київський міжнародний форум з кібербезпеки 2024: «Стійкість під час кібервійни».
 
Цього разу навколо теми безпеки у кіберпросторі об’єдналися представники держави та бізнесу, кіберкомʼюніті, технологічні компанії та провідні експерти галузі.  

Відкривав Форум Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. Під час своєї промови він зазначив, що цифровізований світ потребує серйозного кіберзахисту та наголосив на тому, що реалізація української цифрової політики має вагоме значення для національної стійкості України, особливо під час війни з російською федерацією, коли високий ступінь цифровізації країни допомагає долати виклики, пов’язані з агресією. Також Олексій Мячеславович анонсував подальший розвиток кібердипломатії: «У нашій країні так само скоро з’явиться, я думаю, обов’язково така посада — кібердипломата, тому що це дуже-дуже важливий напрямок боротьби за світло в цьому світі».



Вітали гостей події під час офіційного відкриття: Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації України, Антон Демьохін, Заступник Міністра закордонних справ України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, Катерина Черногоренко, Заступник Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, Майкл Дігнем, CEO CRDF Global.

“Всупереч війні, що триває в кіберпросторі та в реальному світі, ми повинні просувати дві ідеї. Перша — це стійкість, та тема форуму, яка зібрала нас тут разом. Стійкість відображає силу і гнучкість суспільства в умовах випробувань. Україна показала світові, що означає бути стійким у відповідь на кібератаки та під час збоїв у з’єднанні, і ми раді, що можемо вчитися у вас.  Друга — цифрова солідарність. Загрози та випробування у кіберпросторі надають нам унікальні можливості та відчуття необхідності стояти пліч-о-пліч з партнерами та союзниками, будувати та зміцнювати зв'язки, діяти разом, бути об'єднаними з Україною.» — наголосив Натаніель Фік, посол США з особливих повноважень з питань кіберпростору, Державний департамент США.
 
Також зі сцени Київського міжнародного форуму з кібербезпеки виступили представники міжнародної кіберспільноти, серед яких: Йоганнек Белфорт, директор з питань безпеки та оборонної політики Європейської служби зовнішньої діяльності, Юхан Лепасар, директор Агентства ЄС з питань кібербезпеки (ENISA), Март Ноорма, керівник Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE), Джен Істерлі, директор Агентства США з питань кібербезпеки та захисту критичної інфраструктури (CISA).
 
Загалом за два дні Форуму відбулося 10 панельних дискусій і понад 35 доповідей експертів, які охоплювали широкий спектр тем, серед яких: роль кібербезпеки у сучасних війнах, досвід України у кібервійні, кібервійна і міжнародне право, кібердипломатія, посилення стійкості національної системи кібербезпеки через освіту, захищеність месенджерів, роль розвідки кіберзагроз, кібербезпека регіонів та інші.
 
У рамках KICRF відбулися дводенні змагання з кібербезпеки Capture the Flag. Участь взяла 21 команда, загальна кількість учасників — 121 фахівець із державного і приватного секторів. За сценарієм змагань кожна команда мала виконати 6 складних завдань, які імітували реальні атаки на українську інфраструктуру. Наприкінці другого дня організатори та судді визначили трьох переможців (1 місце: команда # dotxyz, 2 місце: команда Pspatron, 3 місце: команда Gos), які отримали сертифікати на онлайн-курси підвищення кваліфікації та кубки переможців.

Під час події також відбулася зустріч представників Агентства ЄС з питань кібербезпеки (ENISA) та Національного координаційного центру з кібербезпеки (НКЦК) і Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ). За результатами консультацій було погоджено робочий план взаємодії на найближчих два роки. Документ містить понад 20 конкретних кроків, направлених на підтримку України на шляху до членства в ЄС, гармонізацію законодавства у сфері кібербезпеки, обмін експертами тощо.

У рамках Міжнародного Форуму з кібербезпеки у Києві зібралися і представники Талліннського механізму. Вони виступили зі спільною заявою усіх держав-учасниць Талліннського механізму, який був створений 20 грудня 2023 року та підтриманий Україною, Канадою, Данією, Естонією, Францією, Німеччиною, Нідерландами, Польщею, Швецією, Великобританією та Сполученими Штатами. Механізм має на меті координувати зусилля сторін та сприяти розбудові спроможностей у сфері кібербезпеки. Усе задля того, щоб допомогти Україні захистити себе від російської агресії у кіберпросторі та задовольнити потреби у довгостроковій кіберстійкості.
“Оскільки очікується, що деструктивні російські кібероперації та кібернетична діяльність триватимуть і в найближчому майбутньому, партнери Талліннського механізму готові продовжувати свою підтримку стільки, скільки буде потрібно.” — йдеться у заяві.

Команда організаторів Форуму й надалі планує працювати над розбудовою проєкту та ставить за мету зробити цю подію потужним щорічним майданчиком для обговорення питань кіберстійкості.

Нагадаємо, що подію започатковано Національним координаційним центром кібербезпеки (НКЦК) при РНБО України і Фондом цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global). Форум відбувався за підтримки Державного департаменту США.
 
До організації Форуму долучилися Служба безпеки України, Міністерство оборони України, Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство закордонних справ України.

Технологічні партнери: компанія Cyber Unit Technologies та ГО «Інститут дослідження кібервійни» (ICWR).

Партнери: Kóryos, Bakotech, Brave1, DC8044, CyberDiia, USF, Cyberlab.UA, UnderDefence, BugStream, Voda.ua.

Генеральні медіапартнери: MC.today та ITC.UA.

Інформаційні партнери: Ukraine Business News, АрміяInform і SPEKA.
 
Більше актуальної інформації про Київський міжнародний форум з кібербезпеки можна знайти на сайті cyberforumkyiv.org.
 
Останні новини та анонси у соціальних мережах:
Facebook
LinkedIn
 
PR та медіазапити:
press@cyberforumkyiv.com





Просмотров: 164
Другие новости