Компании

все компании

Попит на автокредитування може збільшиться на 15-20% - Глобус Банк

9 лютого 2024 року, 13:21
Обсяг кредитів на придбання автомобілів протягом цього року може зрости щонайменше на 15-20%, вважає керівник напрямку автокредитування Глобус Банку (Київ) Сергій Кипоренко.

"З певною обережністю можна розраховувати на те, що у 2024 році умови придбання автомобілів стануть ще лояльнішими для позичальника, відповідно може зрости кількість придбаних авто в кредит", - наведено його слова у прес-релізі банку.

Кипоренко наголосив, що подальше зростання обсягів автокредитування багато в чому залежатиме від економічної ситуації, що насамперед позначиться на можливостях банків залучати фінанси для розвитку кредитних продуктів.

За його словами, зниження облікової ставки протягом минулого року з 25% до 15% річних позитивно вплинуло на банківський кредитний ринок, у зв'язку з чим умови надання автокредитів було суттєво пом'якшено, ставки по автокредитах залежно від терміну погашення, першого внеску та загальної вартості автомобіля знизилися в середньому на 2-3 відсоткових пункти - до 10% річних.

"Саме тому з другої половини 2023 року, а особливо в четвертому кварталі, кількість придбаних автомобілів у кредит порівняно з початком року зросла майже на 30%", - зазначив Кипоренко.

Згідно з інформацією банку, на ринку значно посилилася роль співпраці комерційних банків та автодилерів, які впровадили низку гнучких програм, що дають змогу громадянину отримати кредит залежно від його статків: на триваліший термін - до семи років для нових авто та 10-12 років для вживаних за мінімального першого внеску від 10% вартості автомобіля.

Зазначається, що при цьому важливою зміною для покупців-позичальників стали вигідні умови за програмами trade-in.

Кипоренко, посилаючись на дані порталу AUTO-Consulting, вказав, що за підсумками 2023 року кількість придбаних автомобілів, зокрема й у кредит, перевищила 65 тис., що зі свого боку на 62% вище за показники 2022 року.

Він повідомив, що загальна структура попиту протягом минулого року не зазнала особливих змін.

"Так, близько 25% усіх автокредитів було видано на електрокари та гібридні авто вартістю $30-45 тис., понад 20% автокредитів припадає на преміум авто за ціною від $80 тис., близько 15% кредитів було видано на придбання автомобілів за ціною $18-20 тис.", - наведено статистику кредитування в релізі.

"У 2024 році співвідношення кількості придбаних у кредит нових автомобілів може дещо змінитися: завдяки виходу на ринок нових гравців, збільшенню кількості кредитних пропозицій із лояльнішими та гнучкішими кредитними умовами, що дають змогу більшій кількості громадян стати власниками нових авто, частка автомобілів за ціною $18-20 тис. може зрости до 20-25%", - прогнозує експерт.

Експерт також очікує збільшення попиту на електрокари завдяки великій кількості дилерів-продавців. Він уточнив, що зараз в Україні вибір таких авто досить широкий, при цьому в переважній більшості він складається з нових автомобілів, імпортованих з Китаю.

Банкір вважає, що 2024 року найбільш затребуваними будуть автобренди, які надають варіативність і гнучкість клієнту в умовах придбання авто, включно зі спільними програмами банків і автодилерів. Важливу роль, на його думку, відіграє також широкий модельний ряд під різні фінансові можливості, наявність розгалуженої мережі сертифікованого автосервісу, якісні характеристики автомобіля, які можна порівняти з його ціною, а також можливість продажу автомобіля за 3-5 років зі збереженням до 40-50% його первісної вартості.




Просмотров: 149
Другие новости