Компании

все компании

Україна збільшила експорт до рекордних 12 млн тонн

5 лютого 2024 року, 19:16
Україна в січні 2024 року експортувала найбільший обсяг товарів із початку повномасштабного вторгнення - 12 млн тонн продукції, зокрема 8,7 млн тонн було вивезено морським транспортом, повідомило Міністерство економіки в понеділок.

"Ми дуже близькі до виходу на довоєнні фізичні обсяги експорту. У січні 2024 року Україна експортувала 12 млн тонн продукції. Це всього на 2 млн тонн менше, ніж у довоєнному січні 2022 року", - цитуються в релізі слова першого віцепрем'єра - міністра економіки Юлії Свириденко.

Раніше заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що в грудні 2023 року Україна вийшла на показник експорту 10 млн тонн, який до цього востаннє був у березні 2023 року, після чого послідував спад експорту до менш ніж $3 млрд на місяць через зрив РФ зернового коридору.

Свириденко додала, що в січні на завантаження в портах Великої Одеси вирушило перше судно, застраховане від військових ризиків за страховкою UNITY. Вартість страховки зазначеного судна становила 0,75% вартості судна, що значно дешевше, ніж під час дії "Чорноморської зернової ініціативи".

Очільник Мінекономіки вважає, що нормалізація страхового ринку в торгівлі є наріжним елементом відновлення експорту продукції з доданою вартістю, і наразі метою є вихід не лише на довоєнні обсяги експорту, а й на більшу виручку, чому посприяє вільне відправлення українських контейнерів морем.

"А це стане можливо тільки тоді, коли страховий ринок для морських перевезень відновиться. Тому для нас так важливо, що страхування стає більш доступним і фактично використовується для експорту української продукції", - зазначила перший віцепрем'єр.

Програма страхування суден Unity, яку уряд України реалізує спільно з Marsh McLennan і пулом страхових компаній на чолі з ASCOT, покликана здешевити страхування морських перевезень зерна та інших важливих продовольчих товарів у територіальних водах України, що сприятиме, зокрема, збільшенню обсягів українського експорту. Загальний обсяг покриття за програмою становить $50 млн. За підрахунками, запропонований механізм страхування дасть змогу здешевити вартість страхування зерна в середньому приблизно на 2,5 відсоткових пункти від вартості страхового тарифу, що, своєю чергою, дасть змогу зернотрейдерам заощадити приблизно 100-140 грн на одній тонні вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це додатково принесе 4 млрд грн.

У Мінекономіки заявили, що Україна в перспективі розраховує на розширення страхових інструментів на інші види експорту.

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 180
Другие новости