Компании

все компании

ЄБА просить доопрацювати законопроєкт про мобілізацію, що паралізує економіку

5 лютого 2024 року, 16:46
Європейська бізнес асоціація (ЄБА) звернулася до голів профільних комітетів Верховної Ради та першого віце-прем'єра - міністра економіки Юлії Свириденко із закликом доопрацювати законопроєкт №10449 про посилення мобілізаційного законодавства.

"Бізнес переконаний, що ключовим завданням має бути створення справді працюючих норм, збалансованих, які можна виконати і які не паралізуватимуть роботу частини країни. Власне тому, на переконання ЄБА, вищезгаданий законопроєкт (№10449) і не можна ухвалювати, а потрібно ще раз свідомо підійти до його доопрацювання", - повідомила пресслужба асоціації в понеділок.

У ЄБА вважають, що багато запитань і застережень у законопроєкті викликає опція вручення повісток дистанційно, а також накладення обмежень у судовому порядку.

Як вважають в асоціації, судова система і так вкрай перевантажена, і якщо додати судам розгляд і цих справ, то проблема швидкості ухвалення судових рішень може стати ще серйознішою, а верховенство права зіткнеться з новим викликом.

Асоціація також звернула увагу на ситуацію біля кордонів, де правоохоронні органи і територіальні центри комплектування та соцпідтримки почали розгортати мобільні пости перед пунктами пропуску через держкордон України, на яких здійснюється перевірка документів у водіїв вантажівок, а також видача повісток із наказом з'явитися до ТЦК і СП для уточнення облікових даних відповідно до закону.

У ЄБА впевнені, що це призводить до утворення додаткових черг на держкордоні, паніки серед працівників транспортних компаній, оскільки, навіть якщо водій заброньований зараз, перед перебронюванням він може бути кілька днів/тижнів не на броні. Відповідно, він має з'явитися в ТЦК для оновлення інформації і, з досвіду, про який говорить бізнес, часто таких працівників мобілізують, не дочекавшись рішення щодо продовження броні.

"Все-таки порядність, законність і зрозумілість у правилах і роботі мають знайти місце. Бо єдиний ефект, який можна цим досягти, - втрата довіри від міжнародних замовників, розірвання контрактів, втрата замовлень, звільнення працівників, зупинка виробничої діяльності компаній загалом, а також зменшення надходжень до державного бюджету в частині сплати податків і митних платежів", - вважають у ЄБА.

В асоціації загалом ставлять питання про бронювання працівників для продовження роботи бізнесу. За інформацією компаній-членів асоціації, зараз забронювати критично важливих фахівців у компанії особливо складно. У ЄБА додали, що ідея про автоматичне бронювання з щомісячним продовженням у разі відповідності критеріям не так давно озвучувалася представниками уряду, однак так і не була реалізована.

ЄБА також запропонувала провести зустріч із президентом України Володимиром Зеленським, оскільки у бізнесу накопичилося чимало питань щодо роботи економіки країни, які потребують обговорення.

Як повідомлялося, 30 січня у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт №10449 про внесення змін до деяких законів щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. У ЄБА наголосили, що цей документ фактично є копією законопроєкту №10378, щодо якого бізнес уже висловлював своє занепокоєння, зокрема через те, що він містив ознаки порушення Конституції України та міг мати негативні наслідки для економіки.




Просмотров: 182
Другие новости