Компании

все компании

Україна в січні експортувала 7,7 млн тонн агропродукції

3 лютого 2024 року, 09:21
Україна в січні 2024 року експортувала 7,7 млн тонн агропродукції, що лише на 0,3% нижче за аналогічний показник попереднього місяця. При цьому не вся продукція встигла перетнути кордон і частина транспорту стоїть у чергах на виїзд, повідомив Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

За інформацією УКАБ, у структурі експорту української агропродукції в січні 2024 року лідирували зернові культури, яких було поставлено на зовнішні ринки 5,3 млн тонн, що на 1% менше, ніж місяцем раніше. На частку кукурудзи припало 63% поставок, пшениці - 30%, ячменю - 6%.

Україна також експортувала 765, тис. тонн олійних культур, що на 1% менше грудневих показників. При цьому, поставки ріпаку становили 52% експорту олійних, соєві боби - 40%, насіння соняшнику - 7%.

Рослинних олій на зовнішні ринки поставлено 664,5 тис. тонн, що на 6% менше, ніж місяцем раніше. У структурі їхнього експорту на частку соняшникової олії припало 92%, соєвої - 5%, ріпакової - 3%).

Україна наростила в січні 2024 року експорт макухи на 20% до 591,1 тис. тонн, з яких 92% припало на соняшникову макуху і 8% на соєву.

У січні на 2%, порівняно з груднем, було скорочено експорт інших видів агропромислової продукції, яких було поставлено на зовнішні ринки 391,6 тис. тонн. Аналітики УКАБ віднесли до головних тенденцій січневого експорту збільшення експорту ріпаку порівняно з іншими олійними культурами.

Зазвичай до Нового року встигали експортувати весь призначений для цього обсяг. Цього року в Україні ще залишається активно експортована продукція, - пояснили експерти.

Збільшення обсягів експорту макухи соняшникової аналітики пояснили налагодженням експорту до Китаю за допомогою наявного морського коридору.

Динаміка експорту дає змогу поступово зменшувати залишки агропромислової продукції, призначені для експорту, та забезпечувати аграріїв фінансовими ресурсами для подальшої діяльності. Дуже важливо зберегти ці обсяги, а то й збільшити їх. Адже від функціонування українського аграрного сектору залежить не лише продовольча безпека України, а й багатьох країн світу, - резюмували в УКАБ.




Просмотров: 204
Другие новости