Компании

все компании

"ЕКУ" за 1,5 року роботи одержав близько 160 млн грн чистого прибутку

2 лютого 2024 року, 09:28
Чистий прибуток державного енерготрейдера "Енергетична компанія України" ("ЕКУ") від початку його роботи в середині 2022 року становив 158 млн грн, до держбюджету сплачено 113 млн грн податків, повідомив гендиректор компанії Віталій Бутенко.

"Наш чистий прибуток за 1,5 року склав 158 млн грн, сплатили 113 млн грн податків до держбюджету", - сказав він під час засідання комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП у четвер.

При цьому він зазначив, що економічний ефект для держави становитиме понад 1 млрд грн, з яких понад 770 млн грн це економія або додатковий прибуток, який отримали держпідприємства від співпраці з "ЕКУ".

"Наш клієнтський портфель - це підприємства, які становлять приблизно 10% ВВП України. Це стратегічні державні підприємства, як, наприклад, "Укроборонпром", "Укрпошта", а також приватні "АрселорМіттал", "Елементум Енерджі", - розповів Бутенко.

За його словами, бізнес-модель компанії формується за п'ятьма напрямками: постачання е/е, балансуюча група (БГ), трейдинг і оптимізація портфеля, контракти із "зеленою" енергетикою, експорт-імпорт е/е.

Він уточнив, що частка поставок е/е промисловим клієнтам, серед яких приблизно 70% - це держпідприємства, у структурі чистого прибутку становить 26%, а економія коштів для державних компаній під час купівлі е/е склала 175 млн грн.

Бутенко також зазначив, що економічний ефект, який отримують члени БГ, а це у своїй більшості державні компанії, склав 602 млн грн, а частка чистого прибутку від її роботи сягає 24%.

Водночас частка роботи з ВДЕ в прибутку становить 18%. Він додав, що "зелений" портфель групи зараз трохи більше 200 МВт, але до кінця року в планах компанії збільшити його до 300 МВт. За його словами, у планах компанії запропонувати довгострокові договори з купівлі е/е, "щоб розвивався ринок ВДЕ".

Очільник ЕКУ звернув увагу, що станом на грудень 2023 року порівняно з груднем 2022 року вдвічі збільшилися обсяги трейдингу е/е, і зараз "ЕКУ" входить до топ-5 трейдерів на українському електроенергетичному ринку.

Крім того, за його словами, компанія зайняла активну позицію з експорту/імпорту е/е, і за результатами імпорту з Румунії та Словаччини утримує друге місце серед трейдерів.

Бутенко наголосив, що компанія має намір активно розвиватися й надалі, а одне з головних її завдань - бути присутньою на європейських ринках.




Просмотров: 217
Другие новости