Компании

все компании

"Ліси України" скоротили витрати палива у 2 рази і заощадили на цьому 1 млрд грн

31 січня 2024 року, 14:27
ДП "Ліси України" 2023 року скоротило витрати пального майже вдвічі порівняно з 2021 роком - до 16,8 тис. тонн, заощадивши на цьому приблизно 1 млрд грн, повідомив генеральний директор підприємства Юрій Болоховець.

"У 2021 році підприємство Державного агентства лісових ресурсів України закупило 34,7 тис. тонн палива, у 2023 році наша компанія витратила вже приблизно 16,8 тис. тонн. Зрозуміло, що порівняння умовне. Не всі державні лісгоспи увійшли до "Лісів України", обсяг заготівлі деревини частково зменшився. Утім, економія очевидна", - написав він у Facebook.

За його інформацією, домогтися таких показників вдалося завдяки централізації та посиленню контролю.

"Директор філії (лісгоспу) вже не визначає норми так, як йому зручно. Затверджено єдині для всіх стандарти. Оперативно виявляються і жорстко караються "хитрощі" зі списанням палива на техніку, яка за фактом не працювала", - пояснив Болоховець.

Гендиректор "Лісів України" розповів, що кожна перевірка філії співробітниками Департаменту безпеки передбачає аналіз, як і де використовувалася техніка, результат її роботи.

"Ліси України" також планують впровадити системи онлайн-моніторингу щодо руху спеціальної та вантажної техніки. На етапі підготовки до закупівлі система ERP, яка автоматизує облік і обробку даних.

Крім того, держпідприємство здійснює закупівлю палива переважно централізовано через Prozorro. Ціна нижча, ніж на стелі АЗС (до реформи деякі лісгоспи примудрялися закуповувати на 30% дорожче).

"З урахуванням детінізації та прозорих закупівель на паливі зекономлено до мільярда гривень", - резюмував Болоховець.

Як повідомлялося, в Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її рамках уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року в низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об'єктів переробки деревини.

У галузі впроваджено проєкт "Ліс у смартфоні", який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

З 1 червня 2023 року Україна запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів. Крім того, ДП "Ліси України" розпочало пілотний проєкт із закупівлі послуг із заготівлі деревини через електронний майданчик Prozorro.




Просмотров: 143
Другие новости