Компании

все компании

Заводи Ostchem наростили виробництво добрив на 19,51%

26 січня 2024 року, 14:32
Заводи азотного холдингу Ostchem, що об'єднує підприємства азотного бізнесу Group DF, 2023 року виробили 2,1 млн тонн мінеральних добрив, що на 19,51% більше, ніж роком раніше.

Як повідомляється у пресрелізі Group DF, черкаський завод групи - "Азот" - виробив 2023 року 1,56 млн тонн мінеральних добрив, що на 39,63% більше за минулорічні показники, а "Рівнеазот" - 528 тис. тонн. (-10,81%.).

Ключовими добривами, які вироблялися підприємствами Ostchem, стали карбамід, КАС і аміачна селітра, зазначили в Group DF.

За інформацією групи, аміачної селітри 2023 року було вироблено 835,9 тис. тонн, що на 60,47% більше порівняно з попереднім роком, КАС - 572,7 тис. тонн (+130%), карбаміду - 447,1 тис. тонн (+145%). Виробництво традиційно експортного добрива ІАС (випускається на "Рівнеазот") знизилося вдвічі до 102 тис. тонн.

"Ринок добрив відновлюється, проте імпорт азотних добрив, що зріс у рази, не дає нам змоги завантажити заводи повністю. Всупереч складній ситуації в аграрному секторі, вимушеним зупинкам заводів через воєнні дії, все ще високим цінам на газ і аномально високим обсягам імпорту в Україну за демпінговими цінами, Ostchem у 2023 році почав відновлювати обсяг виробництва. Ми повністю забезпечували попит з боку аграріїв навіть у періоди пікових навантажень", - розповів директор з виробництва азотного бізнесу Ostchem Сергій Павлючук.

Холдинг Ostchem у 2023 році подвоїв обсяги виробництва КАС - найбільш перспективного в Україні добрива. КАС посів друге місце за обсягами виробництва, а його частка в продуктовому портфелі Ostchem склала 27,3%, повідомили в Group DF.

"Не секрет, що ми ведемо переговори з глобальними гравцями про розвиток кількох промислових майданчиків. У наших стратегічних планах - будівництво нових цехів і підприємств. Йдеться про інвестиції в нові, енергоефективні виробництва добрив і запуск нових продуктів, таких як AdBlue, промислові гази, продукти нафтохімії", - додав Павлючук.

Коментуючи стан внутрішнього ринку добрив в Україні, в Group DF назвали основною особливістю 2023 року критичне зростання обсягів імпорту, що завозиться за демпінговими цінами. Порівняно з 2022 роком, імпорт мінеральних добрив в Україну зріс у 1,9 раза, досягнувши показника в 1,99 млн тонн. Наприклад, імпорт карбаміду за рік зріс у 3,7 раза, склавши 501 тис. тонн.

"Колосальний потік дешевих білоруських і російських добрив потрапляє в Україну двома каналами: перший - з дружніх агресору країн колишнього СРСР. Другий новий канал - реекспорт білоруських і російських добрив із країн ЄС. За даними Євростату, загальний обсяг імпорту азотних добрив до ЄС у 2022-2023 роках зріс на 34%, водночас на частку РФ припадає близько третини цього імпорту. Значна частина цих добрив всупереч санкціям і наявному ембарго потрапляє і в Україну, повільно "вбиваючи" українського виробника і робочі місця українців", - акцентував керівник із корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

На його думку, за новим трендом стоїть не тільки бажання РФ розширювати ринки збуту, а й стратегічний план: поставити країни ЄС і Україну в певну залежність від своїх добрив.

Не витримуючи конкуренції з дешевим імпортом, багато підприємств ЄС зупиняються, простоюють і підприємства українського хімпрому - такі як Одеський припортовий, "Сумихімпром".

"У країнах США і ЄС вже розроблено заходи щодо "зниження залежності" від добрив, зерна та іншої продовольчої продукції з РФ. Формально в Україні працює ембарго на ввезення російських і білоруських добрив. Проте добрива з цих країн, а також країн, які купують дешевий газ у РФ, продовжують поставлятися. У результаті, наш ринок завалений дешевим імпортом, Україна зіткнулася з критичним демпінгом. На жаль, у 2023 році ми так і не побачили зрозумілих жорстких економічних дій влади щодо захисту українського ринку і національного виробника. Імпорт добрив у країну зростає набагато швидше, ніж внутрішнє виробництво. Внутрішнє виробництво зросло приблизно на 20%, а імпорт - майже на 100%", - констатував Арестархов і додав, що Україні потрібно вчитися краще захищати свої інтереси.

Group DF консолідує активи Дмитра Фірташа в газорозподільній, хімічній, титановій і портовій галузях, а також у сфері сільського господарства та медіа.

Ostchem - азотний холдинг Group DF, що об'єднує найбільших виробників мінеральних добрив в Україні. До нього входить "Рівнеазот", Черкаський "Азот", а також Сєвєродонецький "Азот" і "Стирол", які не працюють і перебувають на окупованих територіях.

ПрАТ Черкаський "Азот" (Черкаси, Україна) - одне з найбільших українських хімічних підприємств, яке з 2011 року входить до групи підприємств азотного бізнесу Group DF. Проєктна виробнича потужність ПрАТ "Азот" з вироблення аміаку становить 962,7 тис. тонн на рік, аміачної селітри - 970 тис. тонн на рік, карбаміду - 891,6 тис. тонн, КАС - 1 млн тонн на рік.

ПрАТ "Рівнеазот" - одне з найбільших українських хімічних підприємств у Західній Україні, яке з 2011 року входить в азотний холдинг Ostchem бізнесу Group DF. З моменту придбання Фірташем у ПрАТ "Рівнеазот" було інвестовано понад 1,3 млрд грн.




Просмотров: 183
Другие новости