Компании

все компании

Обсяг IPO в Австралії впав на 21%

26 січня 2024 року, 12:24
Обсяг первинних розміщень акцій в Австралії у 2023 році скоротився на 21% і становив 847 млн австралійських доларів ($557 млн), йдеться у звіті HLB Mann Judd.

Усього 32 IPO відбулися минулого року, що стало мінімальною кількістю майже за 20 років. Порівняно з 2022 роком кількість розміщень впала на 63%, з 2021 роком - на 83%.

Ситуація на ринку IPO Австралії відповідає ситуації в інших країнах, зазначає The Wall Street Journal. Продажі акцій у всьому світі впали після того, як попередній бум розміщень вичерпався 2022 року, коли центральні банки почали підвищувати ставки.

Крім зниження розмірів і кількості пропозицій на первинному ринку, папери нових публічних компаній також не показали хороших результатів. У звіті HLB Mann Judd йдеться про те, що акції компаній, які нещодавно розмістилися, подешевшали в середньому на 10% до кінця 2023 року порівняно з ціною їхнього IPO.

"Це являє собою значний спад відносно попереднього року, коли на кінець року було зафіксовано втрати в розмірі 2%", - йдеться у звіті фірми.

При цьому 2024 рік поки що має анітрохи не кращий вигляд, зазначають експерти.

"Компанії, які могли б розглянути можливість лістингу, залишаються осторонь, з огляду на те, що інфляція все ще висока й існує невизначеність щодо того, коли ставки будуть знижені, - заявив партнер HLB Mann Judd Маркус Ом. - Наразі ніхто не хоче поспішати з IPO без гарантованого успіху".

Станом на 16 січня на Австралійській фондовій біржі було зареєстровано тільки п'ять майбутніх розміщень, чотири з яких - це компанії, пов'язані з видобутком корисних копалин і геологорозвідкою. Найвища заявлена сума IPO становить лише 10 млн доларів.

Однак експерти сподіваються на поліпшення ситуації.

"Коли ми повторимо цю розмову через шість місяців, все може радикально змінитися", - сказав Ом. До числа можливих каталізаторів для збільшення кількості IPO він зараховує збереження високих цін на золото і різке зростання вартості літію.

По материалам: The Wall Street Journal





Просмотров: 154
Другие новости