Компании

все компании

Естонія спрямує на стимулювання економіки 1,9 млрд євро

26 січня 2024 року, 15:09
Кабінет міністрів Естонії на засіданні в четвер обговорив освоєння державних інвестицій та інвестсубсидій, а також коштів підтримки з боку Євросоюзу, повідомила прес-служба уряду.

"Стимулювання та розвиток економіки - один із п'яти головних пріоритетів бюджету цього року. Загалом ми спрямуємо в економіку 1,9 млрд євро у вигляді інвестицій та інвестиційних субсидій. Інвестиції будуть спрямовані, наприклад, на будівництво і розвиток інфраструктури, а також у сільське господарство, на "зелені" реформи і цифровий розвиток. Сьогоднішній огляд дав нам зрозуміти, що всі міністерства докладають серйозних зусиль для того, щоб ці інвестиції швидко і вчасно надійшли в економіку Естонії, що допоможе легше пережити складну ситуацію", - сказала прем'єр-міністерка Кая Каллас, слова якої наведені в повідомленні.

Міністр фінансів Март Вирклаев підкреслив, що інвестиційні плани цього року необхідно реалізувати в прискореному темпі. "У державному бюджеті на 2024 рік загальний обсяг інвестицій становить 817 млн євро, причому найбільша частка припадає на оборонні інвестиції. Крім того, держава запланувала інвестиційні субсидії на загальну суму 1,1 млрд євро, включно з 68,7 млн євро з коштів держбюджету та 1 млрд євро зарубіжних коштів, а також співфінансування в розмірі 31 млн євро. Пріоритет зараз - зосередитися на тому, щоб повністю спрямувати наявні кошти в економіку. Для цього кожне міністерство має підтримувати темпи освоєння інвестицій", - сказав він.

Зазначається, що на частку міністерства оборони припадає 56% усіх інвестицій держбюджету.

На засіданні також зазначалося, що за підсумками попереднього періоду фінансування з фондів згуртування ЄС (2014-2020 рр.) Естонія отримала субсидії в повному обсязі. Було вирішено, що для стимулювання економіки 70% запланованих у держбюджеті на інвестиції коштів і 50% коштів бюджету структурних фондів на період 2021-2027 років мають бути покриті зобов'язаннями до кінця серпня 2024 року.

За словами міністра фінансів, новий період (2021-2027 рр.) набирає обертів, на нього виділено 3,37 млрд євро, з яких 2,7 млрд євро вже готові до обігу, а на суму 1,3 млрд євро відібрано проєкти і підписано договори.

Як повідомлялося раніше, парламент Естонії ухвалив держбюджет на 2024 рік із доходами в розмірі 16,9 млрд євро, витратами - 17,7 млрд євро, дефіцитом - 0,8 млрд євро. Пріоритетами держбюджету є національна оборона Естонії, зростання економіки і "зелені" реформи, стійкість державних фінансів, освіта, посилення кібербезпеки.

У 2024 році оборонний бюджет країни вперше перевищить 3% валового внутрішнього продукту, досягнувши 3,2% ВВП.




Просмотров: 282
Другие новости