Компании

все компании

Китай пропонує п'ять кроків для відновлення довіри у світі

17 січня 2024 року, 10:18
Зростаюча нестача довіри у світі підриває глобальне зростання і розвиток, Китай пропонує п'ять кроків для відновлення довіри: координація макроекономічної політики, зміцнення глобальних ланцюжків постачань, обміну в галузі технологій та співробітництва в "зеленому" розвитку, а також усунення економічного і технологічного розриву між країнами, заявив прем'єр-міністр Китаю Лі Цян (Li Qiang).

"Основа довіри зникає... Відновлення довіри дуже важливе, щоб впоратися із завданнями поточного моменту, щоб створити спільне краще майбутнє. Треба позбутися забобонів, впоратися зі складнощами і відновити довіру", - сказав він у виступі на Всесвітньому економічному форумі в Давосі у вівторок.

За словами прем'єра Китаю, джерело довіри - спільні устремління заради кращого майбутнього і загального добробуту.

Говорячи детальніше про п'ять запропонованих кроків, Лі Цян, зокрема, наголосив на важливості координації великими країнами своїх макроекономічних політик.

"У наших спільних інтересах дотримуватися законів міжнародної промислової спеціалізації та сприяти стабільності світового ланцюжка постачань", - додав прем'єр Китаю, констатувавши, що кількість дискримінаційних заходів у сфері торгівлі зараз удвічі більша, ніж до пандемії.

Він додав, що необхідно заохочувати співпрацю між країнами щодо технологічного розвитку, разом боротися зі змінами клімату в усьому світі, дотримуючись принципів спільної диверсифікованої відповідальності та створювати нові можливості для співробітництва в усуненні бідності та індустріалізації, оскільки технологічні розриви останніми роками тільки посилилися.

Лі Цян наголосив у виступі, що Китай залишається країною, якій варто довіряти, а її економіка впевнено розвивається і в майбутньому залишатиметься важливою рушійною силою світової економіки.

"Щоб оцінити красу Альп, треба дивитися на гори з відстані. На китайську економіку треба дивитися ширше, тільки тоді побачимо всю картину об'єктивно і ціннісно, тільки тоді ми по-справжньому зрозуміємо, на якому етапі вона перебуває і куди рухається", - вказав прем'єр.

За його словами, минулого року зростання економіки Китаю прискорилося до 5,2%, у країні зосередилися на внутрішніх складових зростання, підготували міцну економічну базу для подальшого розвитку економіки, яка зможе впоратися зі спадами.

Лі Цян додав, що Китай перетворює демографічне зростання на зростання талантів, оскільки на зміну нестачі капіталу прийшов його надлишок, тому країна активно інвестує в інновації та нові технології, ставши другою у світі за кількістю компаній-єдинорогів.

Прем'єр зазначив, що Китай також залишається дуже привабливим ринком, оскільки за 10 років кількість людей із середнім доходом подвоїться і досягне 800 млн осіб, рівень урбанізації все ще на 10% нижчий порівняно з розвиненими країнами, у країні 300 млн мігрантів із сільських районів.

"Незалежно від того, як розвиватиметься світ, ми дотримуватимемося політики відкритих дверей і ще ширше їх відчинятимемо", - наголосив глава китайського уряду.

Два з трьох запитань Лі Цяну від засновника і президента Всесвітнього економічного форуму в Давосі Клауса Шваба (Klaus Schwab) були присвячені штучному інтелекту (AI), тоді як питання про війну в Україні було відсутнє.

"Мають бути "червоні лінії" в розвитку AI, які не можна перетинати, і цих правил мають дотримуватися всі", - заявив прем'єр Китаю, додавши про необхідність забезпечення доступу до AI для всіх.

Лі Цян підкреслив, що необхідний багатосторонній підхід для вироблення таких правил, заснований на статуті ООН. За його словами, Китай, як один із засновників ООН, вважає, що не потрібно створювати нові рамки і нову глобальну систему управління.




Просмотров: 161
Другие новости