Компании

все компании

Європейські акції активно зростають

12 січня 2024 року, 16:43
Фондові індекси найбільших країн Західної Європи демонструють активне зростання в п'ятницю, інвестори оцінюють статдані та заяви регуляторів.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 до 11:02 кв виріс на 0,93% і становив 477,18 пункту.

Британський індикатор FTSE 100 підвищився на 0,75%, німецький DAX - на 0,92%, французький CAC 40 - на 1,11%. Італійський FTSE MIB та іспанський IBEX 35 додали 0,9% і 0,7% відповідно.

Споживчі ціни у Франції, гармонізовані зі стандартами Європейського союзу, у грудні збільшилися на 4,1% у річному вираженні, свідчать опубліковані в п'ятницю остаточні дані.

Таким чином, темпи інфляції прискорилися порівняно з 3,9% у листопаді та збіглися як із попередніми оцінками, так і з середнім прогнозом аналітиків, опитаних Trading Economics.

Тим часом споживчі витрати у Франції в листопаді підвищилися на 0,7% відносно попереднього місяця. Експерти очікували зниження показника на 0,1%.

У Великій Британії промислове виробництво в листопаді збільшилося на 0,3% у щомісячному і скоротилося на 0,1% у річному вираженні. В обробній галузі виробництво підвищилося на 0,4% і 1,3% відповідно.

Голова Європейського центрального банку Крістін Лагард сказала в інтерв'ю телеканалу France 2, що боротьбу з інфляцією в єврозоні ще не закінчено, і ключові ставки буде знижено тоді, коли з'являться чіткі сигнали, що темпи зростання споживчих цін наближаються до цільових 2%.

Також вона спростувала чутки про можливість свого дострокового відходу з поста глави регулятора, щоб приєднатися до нового французького уряду. Лагард очолила ЄЦБ 2019 року, її восьмирічний термін спливає 2027 року.

Акції британської Burberry Group Plc падають на 6,4%. Один із провідних світових виробників товарів класу "люкс" погіршив прогноз для показника скоригованого операційного прибутку на поточний фінансовий рік після слабких результатів за третій фінквартал, що включав період різдвяних свят.

Виручка Burberry за 13 тижнів, що завершилися 30 грудня, склала 706 млн фунтів стерлінгів ($905 млн) порівняно з 756 млн фунтів роком раніше. Зіставні продажі зменшилися на 4%. Згідно з новим прогнозом компанії, її операційний прибуток без урахування разових чинників за підсумками фінроку, який завершиться в березні, становитиме 410-460 млн фунтів замість очікуваних раніше 552-668 млн фунтів.

Ціна паперів Vinci SA підвищилася на 2,5% на новині, що французька компанія отримала замовлення на 200 млн євро на будівництво енергетичної інфраструктури в Сенегалі.

Серед акцій компаній, що входять до розрахунку індексу Stoxx Europe 600, серед лідерів зростання - папери датського виробника медичного діагностичного обладнання Ambu AS (+6,4%) і німецької Bechtle AG, що займається IT-системами (+4%).




Просмотров: 257
Другие новости