Компании

все компании

Астронавти зможуть знову побувати на Місяці не раніше вересня 2026 року - BBC

11 січня 2024 року, 16:42
Астронавти космічного агентства США зможуть знову побувати на Місяці не раніше вересня 2026 року, що є відставанням на рік від раніше запланованої дати повернення людей на поверхню Місяця, яке відбулося востаннє 1972 року, повідомляє BBC у середу.

У НАСА заявляють, що затримка місії Артеміда III дасть змогу продовжити розвиток технологій. По суті, в агентства досі немає корабля, який міг би відправити астронавтів на Місяць, а також скафандрів, які вони могли б носити.

Оголошуючи про затримку, адміністратор агентства Білл Нельсон сказав, що безпека є вирішальним фактором у питаннях вибору часу.

"Ми не полетимо, поки не будемо готові", - заявив він журналістам.

НАСА також відкладає на вересень 2025 року місію-попередницю, відому як Артеміда II. Це дасть змогу чотирьом астронавтам облетіти Місяць, не приземлившись. До сьогоднішнього дня цей рейс значився в календарі на кінець цього року. Екіпаж у складі Джеремі Хансена, Крістіни Кох, Віктора Гловера і Ріда Вайзмана вже тренується.

Місія Артеміда I відбулася в листопаді 2022 року. Це була безпілотна демонстрація ракети SLS і капсули Оріон, яку НАСА використовуватиме для доставки астронавтів на місячну орбіту. Але тепер капсула вимагає встановлення системи життєзабезпечення, перш ніж квартет Артеміди II зможе піднятися на борт, і космічне агентство заявляє, що є побоювання з приводу електроніки в цій системі, яку тепер доведеться переглянути. Інженерам також потрібно більше часу, щоб зрозуміти поведінку і роботу теплового екрану, який захищає капсулу Оріон під час вогняного входу в атмосферу Землі наприкінці місії. Цей щит зазнав несподіваних втрат матеріалу під час повернення Артеміди I.

Але найбільшою проблемою НАСА в майбутньому, ймовірно, стане спусковий апарат Артеміда-III.

Його поставить компанія SpaceX підприємця Ілона Маска, і це буде версія величезного нового космічного корабля Starship, який зараз проходить випробування в Техасі.

Ідея полягає в тому, щоб астронавти перебралися на зореліт на місячній орбіті, а потім спустилися на ньому на поверхню Місяця. SpaceX необхідно не тільки змусити новий апарат працювати належним чином, а й провести безпілотну демонстрацію на Місяці. І просто доставка Starship до Місяця вимагатиме від компанії спочатку дозаправити свій корабель на навколоземній орбіті - практика абсолютно нова.

Дійсно, може знадобитися 10 або більше запусків інших зорельотів, щоб заправити достатньо палива в один корабель над Землею, щоб він міг здійснити подорож на Місяць, а потім здійснити посадку.

Заступника адміністратора НАСА Джима Фрі запитали, чи реалістично думати, що вся ця технологія може бути вдосконалена до вересня 2026 року.

"Ми призначаємо дату [Артеміди III], яку ми встановили з нашими підрядниками на основі технічних планів, які вони виклали", - відповів він. "Що я можу вам сказати, так це те, що ми заклали туди запас, щоб врахувати деякі ризики, які ми очікуємо побачити. Ми постаралися врахувати всі невідомі і розробити реалістичний план".

Наразі не зміщуються дати місій Артеміда IV і V, які заплановані на 2028 і 2029 роки відповідно. IV стане свідком першого польоту астронавтів на нову місячну космічну станцію Gateway, яка буде збудована в цьому десятилітті. V побачить введення другої системи посадки під назвою Blue Moon. Його розробляє космічна компанія, що належить засновнику Amazon.com Джеффу Безосу.




Просмотров: 204
Другие новости