Компании

все компании

Україна цього року зможе виростити до 60 млн тонн урожаю - експерти

4 січня 2024 року, 15:06
Україна цього року зможе виростити до 60 млн тонн урожаю - експерти

Україна 2024 року зможе зібрати 50-60 млн тонн урожаю основних сільгоспкультур, водночас експорт зерна становитиме 35-40 млн тонн, прогнозує засновник інформаційно-аналітичної компанії "УкрАгроКонсалт" Сергій Феофілов.

"Структура посівів буде сформована під впливом фактора прибутковості тієї чи іншої культури. Поточні тренди показують, що пріоритет віддаватиметься олійним (культурам - ІФ-У), особливо перспективною бачиться соя, з інших культур це цукрові буряки", - процитував його слова УкрАгроКонсалт.

На думку СЕО агентства, ключовими факторами в сільському господарстві 2024 року залишаться питання безпеки, логістики, прибутковості та міжнародного співробітництва.

"В умовах війни значно прискорився процес взаємодії України з країнами ЄС. Вкрай важливим буде також продовжити створення механізмів, які б ще підвищили переваги співпраці для всіх учасників. Окремо хотів би відзначити ринок землі України, який продовжує розвиватися, незважаючи на труднощі воєнного часу", - сказав він.

Феофіолов нагадав, що 2023 року основним джерелом фінансування аграрної галузі стали власні ресурси українського фермера. Обмеженість логістики призвела до зниження маржі виробника. Прибутковість агропідприємств у 2022 і 2023 роках різко знизилася, тож вижити їм дали змогу фінансові запаси довоєнних врожайних 2020 і 2021 років.

Експерт зауважив, що врожайність більшості основних сільгоспкультур виявилася близькою до рекордної не лише завдяки погодному фактору, а й за допомогою українських спеціалістів, які швидко адаптували технології до воєнних викликів. Це дозволило Україні у 2023 році виростити 22 млн тонн пшениці.

Феофілов також звернув увагу, що минулорічний прогноз "УкрАгроКонсалту" про підвищення ролі сектора переробки підтвердився. Особливо це було помітно в олійній індустрії. Ніколи раніше в країні не перероблялося стільки ріпаку та сої, - підкреслив він.

До основних здобутків українського агросектору 2023 року СЕО "УкрАгроКонсалту" відніс ефективну роботу логістичних коридорів - і зернового коридору до середини липня, і нового гуманітарного, роботу якого відновили з жовтня 2023 р. Інвестиції в нові логістичні ланцюжки дали змогу збільшити роль Дунайських портів і експортувати зерно транзитом через порт Констанца. Ефективна морська та Дунайська логістика знизила навантаження і на Дунайські порти, і на сухопутні переходи, відкрила доступ до китайського та інших азіатських ринків, сприяла зростанню цін і прибутку фермерів.

"Це драйвери, які підвищують оптимізм наших прогнозів", - констатував керівник "УкрАгроКонсалт".


теги: урожай



Просмотров: 1201
Другие новости