Компании

все компании

НАБУ і САП направили до суду другий епізод справи "Роттердам+"

3 січня 2024 року, 10:00
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) скерували до суду другий епізод справи "Роттердам+" за обвинуваченням 14 осіб, причетних до запровадження та дії так званої формули "Роттердам+".

"Це вже другий епізод масштабного розслідування антикорупційних органів, викритий у жовтні 2022 року. Перший, за підозрою шістьох осіб, - щодо незаконної переплати понад 19 млрд грн упродовж 2016-2017 років у березні 2023 року скерували до суду", - повідомляється на сайті НАБУ у вівторок.

Серед обвинувачених за другим епізодом двоє колишніх голів Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП), шестеро колишніх членів НКРЕКП, двоє чинних членів, один чинний і колишній працівник комісії, а також двоє чинних посадовців групи приватних теплогенеруючих компаній.

Розслідування щодо ще одного колишнього працівника НКРЕКП було виділено в окреме кримінальне провадження.

"Шестеро з цих осіб, які, як встановило слідство, усвідомлено взяли участь у злочині, отримали нові підозри за ч.2 ст.364 КК України. Дії членів НКРЕКП, які, не розібравшись, голосували за затвердження так званої формули "Роттердам+", кваліфікували за ч.2 ст.367 КК України", - повідомили у відомстві.

Як зазначили в НАБУ з посиланням на результати слідства, у так звану формулу "Роттердам+" було закладено витрати, яких насправді не існувало, а саме на транспортування вугілля національного виробника до теплових електростанцій із порту в Роттердамі. У результаті це призвело до зростання тарифів на електроенергію для промислових споживачів.

"Слідство має докази, що ухвалити таку формулу обчислення НКРЕКП вмовили представники групи приватних теплогенеруючих компаній, які в підсумку й отримали надприбутки", - підкреслили в НАБУ.

Джерело: Другий епізод справи "Роттердам+" скерували до суду | НАБУ офіційний вебсайт (nabu.gov.ua)




Просмотров: 153
Другие новости