Компании

все компании

Польські фермери планують знову почати блокувати україно-польський кордон

2 січня 2024 року, 17:47
Польські фермери, які блокували українсько-польський кордон, готові відновити свій протест 2-3 січня, якщо не отримають письмових запевнень польського уряду про задоволення їхніх вимог, повідомляє з посиланням на заяву голови Національної ради аграрних палат Віктор Шмулевич польському телеканалу TVP Info.

"Міністр сільського господарства Польщі після консультацій з урядом має задовольнити вимоги фермерів, які призупинили протест на польсько-українському кордоні напередодні Різдва. Відновлення їхньої діяльності залежить від письмової заяви про виконання їхніх основних вимог", - сказав польський політик.

Видання нагадало, що пікетувальники, пов'язані, зокрема, з Підкарпатським Oszukanej Wsi (Ошукана Весь), вимагають скасування підвищення сільськогосподарського податку, полегшення доступу до пільгових кредитів для підтримки ліквідності своїх господарств, а також субсидій на кукурудзу в розмірі 1000 злотих на гектар.

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський у вівторок в інтерв'ю TVP Info повідомив, що робота в цій сфері триває.

"Я був на кордоні, де спілкувався з протестувальниками. Але для підготовки рішень потрібні законодавчі рішення. Чекаємо згоди #UE на дотації кукурудзи. Ми хочемо зберегти кредити під низькі відсотки. Ми також хочемо, щоб органи місцевого самоврядування могли звільняти фермерів від підвищення сільськогосподарського податку, не втрачаючи при цьому самих себе", - навів Мінсільгосп Польщі цитату з інтерв'ю Секерського у Twitter.

Коментуючи вимогу фермерів-протестувальників, які наполягають на регулюванні умов ввезення продуктів харчування з України, Секерський пояснив, що необхідна тристороння угода між Варшавою, Києвом і Брюсселем.

"Поки воно не буде знято, ембарго на імпорт зерна буде зберігатися. Ми повинні зберігати ембарго доти, доки не будуть визначені умови, які замінили б цю ситуацію, тобто обмеження обсягів можливого припливу конкретних сільськогосподарських товарів. Є певний досвід, який Україна вже випробувала у відносинах із Румунією та Болгарією, коли справа стосується обмежень. Це дозволить нам контролювати ці процеси", - процитувало міністра polskieradio24.pl.

Голова Національної ради аграрних палат Шмулевич в ефірі TVP Info, коментуючи інтерв'ю Секерського, наголосив, що міністр є членом уряду і відповідає за ту галузь, що входить до його компетенції.

"Тому, якщо міністр робить такі заяви, його слова священні, і я думаю, що він має схвалення уряду і проблем у цьому питанні бути не повинно", - оцінив ситуацію Шмулевич.

Польське видання наголосило, що група польських фермерів готова до відновлення акції протесту 2 або 3 січня в разі відсутності письмової заяви польського уряду про задоволення їхніх вимог.

По материалам: телеканал TVP Info





Просмотров: 198
Другие новости