Компании

все компании

Підвищення відсоткових ставок надало змогу європейським банкам істотно збільшити відсотковий дохід

2 січня 2024 року, 14:52
Підвищення відсоткових ставок надало змогу європейським банкам істотно збільшити відсотковий дохід Підвищення відсоткових ставок в останні два роки надало змогу європейським банкам істотно збільшити чистий відсотковий дохід: у 2023 році, за оцінками UBS, він був більш ніж на EUR100 млрд вищим за показник 2021 року.

Зібрані UBS дані показують, що чистий процентний дохід (net interest income, NII) європейських банків у поточному році становив EUR378 млрд порівняно з EUR270 млрд двома роками раніше.

Обсяги кредитування при цьому зросли за той самий час лише на 2%. Таким чином, підвищення NII зумовлено переважно збільшенням різниці між ставками, під які банки видають кредити і за якими платять за депозитами, зазначає газета Financial Times.

Зростання доходів надало змогу європейським банкам збільшити відрахування на користь акціонерів у вигляді дивідендів і зворотного викупу акцій до EUR121 млрд у 2023 році з EUR90 млрд у 2021 році, зазначає UBS. Завдяки цьому котирування акцій багатьох банків упевнено зросли, але співвідношення цін до балансової вартості майже всіх європейських фінкомпаній значно нижче за аналогічні показники зіставних американських банків.

Головним приводом для занепокоєння керівників банків тепер є очікуване зниження ключових відсоткових ставок провідними світовими ЦБ наступного року, що, ймовірно, негативно позначиться на чистій відсотковій маржі, яка нещодавно відновилася після десятиліття негативних або близьких до нуля ставок.

Побоювання рецесії, ослаблення попиту на кредити і посилення вимог до капіталу банків обмежують зростання котирувань акцій представників сектора, пише FT.

Додатковим фактором, що турбує інвесторів, є можливе зростання кількості дефолтів за кредитами.

Згідно з прогнозом UBS, відрахування європейських банків у резерви на можливі втрати за позиками в 2024 році досягнуть EUR63 млрд порівняно з EUR31 млрд у 2021 році.




Просмотров: 612
Другие новости