Компании

все компании

Сировина молока в грудні подорожчала на 2,4%

1 січня 2024 року, 13:52
Вартість сировини молока станом на 17 грудня 2023 року в Україні в середньому підвищилася на 0,34 грн, що на 2,4% більше порівняно з 25 листопада, повідомили в Асоціації виробників молока (АВМ).

"Молоко-сировина продовжує дорожчати в умовах її обмеженої пропозиції на внутрішньому ринку. У грудні виробники свіжої молочної продукції та сировари відчували брак сировини, оскільки попит на молочну продукцію активізувався з боку торговельних мереж напередодні Різдва та Нового року", - процитувала АПМ аналітика Георгій Кухалейшвілі.

За його інформацією, середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку, за даними на 17 грудня, становила 14,61 грн/кг без ПДВ, що на 0,31 грн вище, ніж місяцем раніше, вищого ґатунку - 14,61 грн/кг (+0,31 грн), першого ґатунку - 13,54 грн/кг (+0,39 грн). Відповідно середньозважена ціна трьох сортів сягнула 14,25 грн/кг без ПДВ і збільшилася на 0,34 грн.

"У грудні закупівельні ціни продовжили зростати порівняно з листопадом на тлі обмеженої пропозиції молока-сировини на внутрішньому ринку та досить активного попиту з боку сироварів і виробників свіжої молочної продукції напередодні новорічних свят. Хоча промислові ферми на листопад-грудень 2023 року відновили втрачену під час аномальної літньої спеки продуктивність і навіть продемонстрували зростання, проте саме через це молокопереробні підприємства не змогли належним чином підготуватися до осінньо-зимового періоду продажів, виробили менше біржових товарів, ніж зазвичай", - констатував Кухалейшвілі.

У галузевій асоціації підкреслили, що обсяг і частка молока-сировини від домогосподарств продовжують скорочуватися, що також сприяє збереженню дефіциту сировини на ринку, який не встигає компенсувати промисловий сектор.

Водночас, в Україні у 2023 році збільшилося споживання молочних продуктів, оскільки, за даними Міжнародної організації з міграції, близько 1 млн громадян повернулися з-за кордону в Україну. Отже, висхідний тренд закупівельних цін на молоко тримається в умовах активного попиту на молочну продукцію з боку населення та дефіциту молока-сировини всередині країни.

На думку аналітиків АВМ, стримати зростання цін на молоко-сировину зможе сповільнення замовлень з боку торговельних мереж, оскільки активність на молочному ринку традиційно падає після святкування Різдва та Нового року. Подальше зростання цін на сири та свіжі молочні продукти на полицях супермаркетів може вплинути на сповільнення купівельної активності споживачів, які переважно мають обмежені фінансові ресурси в умовах війни і не бажають переплачувати з метою економії.

"Стабілізація цін на сировину можлива за умови зростання обсягів імпорту в Україну сирів, вершкового масла і вершків. У такому разі склади заповнить імпортна молочна продукція, внутрішній ринок насититься, а попит на молоко-сировину з боку українських переробників стабілізуються", - припускають у галузевій асоціації.

Водночас у країні спостерігається зростання курсу долара та євро, через що імпортна продукція дорожчає, а експорт молочної продукції за таких умов може збільшитися - така ситуація може сприяти як бічному руху цін на молоко-сировину, так і деякому зростанню, резюмували в АВМ.




Просмотров: 245
Другие новости