Компании

все компании

Нацбанк із 5 серпня 2024 року запроваджує для банків нову структуру капіталу

31 грудня 2023 року, 13:02
Національний банк України оновив вимоги до структури капіталу банків відповідно до норм ухваленого в червні 2021 року закону щодо удосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи (№1587-IX), які визначають запровадження для банків нової (трирівневої) структури капіталу з 5 серпня 2024 року.
"Передбачається поетапне запровадження нових вимог: до 1 квітня банки мають розробити внутрішні положення щодо визначення розміру регулятивного капіталу; з 1 квітня до 1 липня - провести тестові розрахунки та повідомити про їхні результати НБУ; з 5 серпня 2024 р. - розпочати здійснення розрахунку регулятивного капіталу згідно з новими вимогами", - ідеться в релізі регулятора на його сайті.
Зазначається, що положенням про порядок визначення банками України розміру регулятивного капіталу визначається: порядок розрахунку основного капіталу I рівня, додаткового капіталу I рівня, капіталу II рівня, їхні складові та відрахування з них; вимоги до складових капіталу, за рахунок яких формується капітал; порядок та умови отримання банком дозволу/погодження Національного банку щодо включення окремих складових до капіталу тощо.
Нацбанк підкреслив, що запровадження нової структури капіталу є черговим значним кроком до стандартів Європейського Союзу.
"Впровадження нової структури капіталу для банків - вагомий крок для підвищення стійкості банківської системи та її конкурентоспроможності. З огляду на результати оцінки стійкості, поточний стан банків і поетапне введення нових вимог, ми впевнені, що банки впораються з цим завданням", - наводяться в релізі слова першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової.
Уточнюється, що положення про порядок визначення банками України розміру регулятивного капіталу затверджено постановою правління Нацбанку від 28 грудня 2023 року №196, яка набирає чинності 30 грудня 2023 року.




Просмотров: 221
Другие новости