Компании

все компании

Європейський інвестиційний банк профінансує енергоефективні заходи

28 грудня 2023 року, 17:13
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділив EUR3 млн на підвищення енергоефективності 18 громадських будівель у Запоріжжі, Кам'янському та Луцьку.

"Виділені кошти спрямують на модернізацію п'яти дитсадків і трьох шкіл у Запоріжжі, чотирьох дитсадків і трьох шкіл у Кам'янському, а також у Луцьку - на модернізацію трьох лікарень, призначених для лікування цивільного населення та реабілітації травмованих під час війни військовослужбовців", - повідомляють на сайті представництва ЄС в Україні в четвер.

Зазначається, що ці кошти допоможуть українській владі й надалі втілювати "Програму розвитку муніципальної інфраструктури України" (ПРМІУ) від ЄІБ, спрямовану на поліпшення громадської інфраструктури в різних муніципалітетах.

"Після сьогоднішнього траншу в EUR3 млн загальний обсяг коштів, виділених на ПРМІУ у 2023 році, становитиме EUR11,74 млн", - констатується в релізі.

Там уточнили, що EUR8,74 млн із цих коштів було використано раніше для підтримки ключових муніципальних проєктів, таких як рекультивація Грибовицького сміттєзвалища та управління твердими побутовими відходами у Львові, запровадження енергоефективних заходів у дитсадках Сум, а також поліпшення систем водопостачання та водовідведення в Луцьку.

На думку віцепрезидентки ЄІБ Терези Червінської, відповідальної за операції банку в Україні, під час поточного та майбутнього масштабного відновлення України пріоритет має надаватися заходам з енергоефективності, оскільки вони відіграють важливу роль у посиленні енергобезпеки та незалежності країни.

"ЄІБ повністю налаштований підтримувати український уряд і міста в цих зусиллях, передаючи найкращі практики реконструкції та модернізації для відновлення української економіки, зниження енерговитрат і підвищення енергоефективності в усіх секторах", - запевнила вона.

Крім того, вказується, що ПРМІУ - це багатогалузева інвестиційна ініціатива в розмірі EUR400 млн, спрямована на підтримку проєктів громадської інфраструктури в середніх і великих муніципалітетах. Цілі ПРМІУ включають, зокрема, інвестиції у відновлення системи централізованого теплопостачання, поліпшення енергоефективності в будівлях, модернізацію вуличного освітлення, а також водопостачання, каналізацію та управління твердими відходами. Програму реалізує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури у співпраці з Міністерством фінансів України. ПРМІУ доповнюється технічною допомогою, що надається через Трастовий фонд Східного партнерства з технічної допомоги (EPTATF), керований ЄІБ, та Інвестиційну платформу сусідства (NIP).

У релізі уточнюється, що підтримка ЄІБ для України з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну досягла EUR1,7 млрд фінансування на терміновий ремонт зруйнованої інфраструктури. Банк ЄС також надав кредитну лінію в EUR4 млрд для підтримки інтеграції біженців з України в країнах ЄС.




Просмотров: 191
Другие новости