Компании

все компании

До держбюджету України в грудні надійшло $5 млрд зовнішнього фінансування

27 грудня 2023 року, 17:12
До державного бюджету України в грудні надійшло $5 млрд зовнішнього фінансування, що вдвічі перевищує надходження за попередній місяць, більше ніж 11% загального обсягу фінансової допомоги становили грантові кошти на безповоротних умовах, повідомила прес-служба Міністерства фінансів у середу.

"Залучена міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних соціальних видатків держбюджету, зокрема, на забезпечення оплати праці працівників секторів освіти та охорони здоров'я, гуманітарні потреби, а також забезпечення соціального захисту населення", - зазначається в релізі.

За інформацією відомства, донорами в грудні 2023 року стали Японія - $2,2 млрд (пільгове фінансування і гранти), ЄС - $1,6 млрд (пільгове фінансування), Міжнародний валютний фонд (МВФ) - приблизно $900 млн (пільгове фінансування), Норвегія - $190 млн (грант), Німеччина - $55 млн (грант), США - $50 млн (грант), Швейцарія - $20 млн (грант) та Світовий банк (СБ) - $8 млн (пільгове фінансування).

Уточнюється, що Японія надала фінансування у вигляді двох грантів: один на $180 млн у межах проєкту СБ "Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України" (ARISE) і на $52,4 млн - через проєкт СБ "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей" (HOPE).

Також Японія профінансувала позики для двох проєктів СБ: $1,09 млрд - для "Підтримка державних видатків для забезпечення сталого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine) і $900 млн - для "Інвестиції в соціальний захист для підвищення охоплення, стійкості та ефективності" (INSPIRE).

"Кошти ЄС обсягом EUR 1,5 млрд є останнім траншем у рамках масштабної програми макрофінансової допомоги (МФД+) у EUR18 млрд на 2023 рік", - наголосили в Мінфіні.

Як нагадали в міністерстві, МВФ надав Україні фінансування на суму близько $900 млн (663,9 млн СПЗ) унаслідок успішного другого перегляду програми Механізму розширеного фінансування (EFF) виконавчою радою МВФ.

Водночас, гранти від Норвегії, США та Швейцарії є частиною шостого додаткового фінансування в рамках проєкту PEACE in Ukraine. Своєю чергою грант на EUR50 млн від Німецького державного банку розвитку (KfW) було залучено в рамках Програми державної підтримки "Доступні кредити 5-7-9%".

Мінфін уточнив, що пільгове фінансування від СБ на суму $8 млн є додатковим фінансуванням проєкту "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей".

Як повідомлялося, у листопаді цього року Мінфін залучив до держбюджету України близько $2 млрд, у жовтні - $2,8 млрд. Загалом, за 12 місяців 2023 року в Україну надійшло близько $42,4 млрд зовнішнього фінансування на невідкладні потреби держбюджету.




Просмотров: 210
Другие новости