Компании

все компании

Собівартість будівництва в Україні за 2023 рік зросла до 20%

26 грудня 2023 року, 19:26
Собівартість будівництва в Україні за 2023 рік зросла до 20% Собівартість будівництва за 2023 рік зросла до 20%, що вплине на зростання цін у 2024 році, повідомила керівниця департаменту продажів Greenville Kyiv Сусанна Караханян у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Собівартість будівництва всюди зросла приблизно на 15-20%, наші проєкти не виняток. Це вплине на вартість квадратного метра: за наступний рік ціни зростуть, проте не критично, тому що девелопери намагаються підтримувати попит", - сказала вона.

Наразі в житловому комплексі Greenville на Печерську вартість квадратного метра в готовому будинку в середньому становить 2,4 тис. у.о., а в споруджуваному - 2 тис. у.о. У Greenville Park середня ціна квадратного метра на стадії будівництва - 1,9 тис. у.о.

За словами Караханян, 2023 року продажі, попит, будівництво, логістичні та оперативно-виробничі процеси адаптувалися до умов воєнного стану. У другій половині року помітно зріс попит: люди почали повертатися в Україну.

"У ЖК Greenville на Печерську восени цього року ми здали в експлуатацію дві нові секції, а наступного року плануємо починати ще одну. На об'єкті Greenville Park ми цього року майже завершили всі монолітні роботи - динаміка будівництва висока, незважаючи на всі перешкоди воєнного часу", - сказала вона.

За спостереженнями експерта, зараз умови на ринку диктує покупець, девелопери підлаштовуються під інвесторів. Збільшився термін укладення угоди, зараз цей процес займає місяць і більше, покупці шукають найбільш вигідні для себе умови. Також інвестори не готові вкладати кошти в проєкти на ранніх стадіях будівництва, оцінюючи ризики. Пріоритет віддається квартирам у будинках на фінальних етапах або готових. Якщо раніше покупці розглядали купівлю житла як вдалу інвестицію для збереження коштів або прибутку, то зараз квартири купують насамперед для себе і сім'ї.

Загалом під час вибору житла увага покупця зосереджена на трьох аспектах: безпека, функціональність, раціональне планування.

"Роблять вибір на користь проєктів із підземним паркінгом (що слугує укриттям), віддалених від військово-промислових об'єктів. Звичайно, інвестор також звертає увагу на конструктивні переваги комплексу, якість будівельних матеріалів", - сказала Караханян.

Як повідомляється на Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва, сертифікат про прийняття в експлуатацію двох секцій ЖК Greenville на Печерську видано 29 вересня 2023 року. У них загалом 250 квартир. Будівля має 23 поверхи плюс 4 підземні, її загальна площа 34,85 тис.кв.м, житлова - 21,083 тис.кв.м. Зазначається, що кошторисна вартість об'єкта, прийнятого в експлуатацію, 354 млн 968,37 тис.грн.

Згідно з даними порталу новобудов ЛУН, девелопер проєкту, Greenville, працює з 2007, за цей час здано в експлуатацію 26 житлових будинків, шість у процесі будівництва.

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 1116
Другие новости