Компании

все компании

Кордон України та Польщі скоро буде розблоковано

23 грудня 2023 року, 18:39
Кордон України та Польщі незабаром буде розблоковано: Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури (Мінвідновлення) і Мінінфраструктури Польщі погодили необхідний для цього план дій, повідомило Мінвідновлення.
"Мінвідновлення спільно з новим керівництвом Міністерства інфраструктури Польщі погодили план дій для розблокування кордону", - ідеться в повідомленні Мінвідновлення у фейсбуці за підсумками минулої в п'ятницю зустрічі заступників міністра Сергія Деркача та Юрія Васькова з новим заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганцажем.
Зазначається, що зустріч стала продовженням домовленостей на рівні віцепрем'єра з відновлення - очільника Мінвідновлення Олександра Кубракова та міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака від 20 грудня.
Зазначається, що сторони досягли розуміння щодо компромісних рішень та їхньої реалізації. Наступний етап - переговори на рівні Міністерства інфраструктури Польщі та протестувальників. Питання змін до поточної Угоди про лібералізацію вантажних перевезень не обговорюється, наголосили в Міністерстві.
"На третій день після призначення вітали в Києві нового заступника міністра інфраструктури Павела Ганцажа. Спільно ми фіналізували план дій для розблокування кордону. Узгодили протокол з єдиною позицією міністерств. Про цю зустріч домовилися в середу Олександр Кубраков і міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак", - написав у фейсбук у п'ятницю Деркач.
За його словами, українська сторона "запропонувала ті речі, на які готові, щоб розблокувати пункти пропуску". При цьому, угода про лібералізацію вантажних перевезень - принципова і не обговорюється зараз, підкреслив він.
У середу після зустрічі Клімчака і Кубракова Мінфраструктури Польщі на офіційному сайті повідомило, що її головною темою був протест польських перевізників на польсько-українському кордоні.
"Разом з українською стороною ми повинні знайти рішення причин триваючого протесту і виправдати очікування підприємців, які працюють у сфері вантажних перевезень між Польщею та Україною", - наводилися в повідомленні слова польського міністра інфраструктури.
Також повідомлялося, що Климчак передав Кубракову вимоги, отримані від протестувальників на зустрічі в Любліні. Зокрема, йшлося про необхідність удосконалення українською стороною механізму перетину кордону вантажними автомобілями, які використовують українську систему електронної черги, унеможливлення реєстрації в цій системі порожніх транспортних засобів, що повертаються з України, унеможливлення реєстрації в цій системі порожніх транспортних засобів, що повертаються з України, унеможливлення реєстрації в цій системі перевізників ЄС, у тому числі польських перевізників, на зазначених ними пунктах перетину кордону. Як альтернативу може бути запроваджено принцип взаємності щодо терміну перебування транспортних засобів ЄС в Україні та українських ТЗ в ЄС.
У повідомленні йшлося про те, що Клімчак також наголосив на необхідності модифікувати угоду між ЄС і Україною про автомобільні перевезення вантажів ("транспортний безвіз"), на повному скасуванні якої від самого початку наполягали протестувальники.
Як повідомлялося, польські перевізники почали блокаду ПП "Ягодин - Дорогуськ", "Краковець - Корчова" і "Рава-Руська - Хребенне" 6 листопада, а 22 листопада до протесту долучилася організація Oszukana Wieś, яка заблокувала ПП "Шегині - Медика". Поза блокадою залишилися тільки пункти для пропуску порожнього транспорту і пункти для малотоннажних автомобілів.




Просмотров: 199
Другие новости