Компании

все компании

У 2023 році мала приватизація через "Прозорро.Продажі" поповнила бюджети більш ніж на 3,3 млрд грн

21 грудня 2023 року, 19:17
Доходи бюджетів різних рівнів від малої приватизації державного та комунального майна в державній електронній торговельній системі "Прозорро.Продажі" за 2023 рік становили майже 3,3 млрд грн, повідомляють у спільному пресрелізі в четвер.

"Загалом за 2023 рік бізнес і громадяни приватизували майже 914 об'єктів по всій країні. 350 із них - державне майно, яке через онлайн-аукціони "Прозорро.Продажі" реалізував ФДМ (Фонд державного майна) та його регіональні відділення, ще 560 - активи, які продали громади", - повідомила перший віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Уточнюється, що до державного бюджету надійшло понад 2,6 млрд грн, тоді як приватизація комунальних об'єктів принесла громадам понад 650 млн грн, а ціна об'єктів за підсумками електронних аукціонів зросла майже втричі.

"Важливо, що приватизація - це не лише разове надходження до державного чи місцевого бюджетів, це, в першу чергу, - залучення інвестицій та розвиток економіки", - підкреслила Свириденко.

СЕО "Прозорро.Продажі" Сергій Бут зазначив, що загалом за право придбати державне та комунальне майно у 2023 році конкурувало понад 3,6 тис. учасників.

"Попит бізнесу на об'єкти малої приватизації на другий рік повномасштабної війни зберігається, у середньому конкуренція на торгах становила понад три учасники. Заводи, готелі, склади, амбулаторії, автоваги - ці та інші об'єкти знайшли нового ефективного власника цього року завдяки онлайн-аукціонам", - сказав Бут.

Очільник ФДМ Віталій Коваль додав, що, окрім розвитку та модернізації, створення робочих місць та оволодіння новими ринками збуту, не менш важливим напрямом приватизаційних аукціонів в умовах воєнного стану є пошук об'єктів для релокації бізнесу. За його словами, це особливо актуально для сфери послуг індустрії гостинності (громадського харчування, ресторанного бізнесу та готельного господарства), аграрного, логістичного та інших секторів економіки.

"Саме тому найпопулярніші об'єкти нерухомості, а це 76% проданого майна - промислові та адміністративні активи. Бізнесу цікаві так звані brownfield - занедбані підприємства з комунікаціями. Адже там достатньо зробити ремонт і можна розпочати власну справу або розширити вже запущене виробництво", - пояснив керівник приватизаційного відомства.

Він заявив, що ФДМ планує активно залучати до приватизації й великий бізнес.

"Ми вже готуємо велику приватизацію. У планах також відкриття прозорого ринку оренди сільськогосподарських земель і продаж на аукціонах активів агресора для відшкодування збитків, завданих війною", - наголосив Коваль, який раніше повідомляв про завдання у 2024 році отримати від приватизації понад 4 млрд грн. Серед найцікавіших пропозицій для аукціонів на наступний рік ФДМ називав ОГХК, Демуринський ГЗК, "Центренерго", Одеський припортовий завод, готель "Україна" і ТРЦ Ocean Plaza в Києві.

Згідно з пресрелізом, найвищу ціну за приватизацію державних об'єктів у 2023 році переможці торгів заплатили за готель "Ермітаж" у Києві - 311 млн грн, єдиний майновий комплекс (ЄМК) "Волиньторф" - понад 212 млн грн і ЄМК ДП "Укроборонресурси" - понад 210 млн грн.

Уточнюється, що серед громад активно працювали з ринком малої приватизації Дніпро - 35 успішних торгів, Львів - 32 і Київ - 23. Найдорожчими комунальними приватизаційними об'єктами цьогоріч є Житомирський обласний центр кінематографії - 40 млн грн, нежитлові приміщення у Львові площею 550 кв. м - понад 25 млн грн і нежитлові приміщення в Житомирській області площею майже 600 кв. м - понад 22 млн грн.

Як повідомлялося, малу приватизацію в Україні було призупинено з початком повномасштабної російської агресії в лютому і відновлено у вересні 2022 року. Менш ніж за чотири останні місяці минулого року за результатами понад 200 аукціонів до бюджетів різних рівнів надійшло понад 1,4 млрд грн.




Просмотров: 185
Другие новости