Компании

все компании

НБУ ослабив курс гривні в середу на 0,6%

21 грудня 2023 року, 10:36
Національний банк України (НБУ) за підсумками торгів на міжбанку в середу опустив офіційний курс гривні ще на 0,6%, або на 23 копійки, - до мінімального в її історії рівня 37,5516 грн/$1, повідомляється в інформації на сайті регулятора.

При цьому довідкове значення курсу гривні, що встановлюється Нацбанком на 12:00, у середу знизилося майже на 0,5%, або на 18 копійок, - до 37,4955 грн/$1.

Сумарно з понеділка долар за офіційним курсом подорожчав на 1,4%, або на 53 коп., а загалом із 26 листопада, коли почалася виражена тенденція до послаблення національної валюти, - приблизно на 4,3%.

Водночас завдяки зміцненню гривні в перший час після переходу Нацбанку 3 жовтня до режиму керованої гнучкості подорожчання долара до фіксованого курсу, що діяв понад 14 місяців, становило 2,7%, або 1,54 грн.

Фінансовий аналітик інвестиційної групи ICU Тарас Котович вважає, що Нацбанк щодня послаблює курс на 10-15 коп., щоб стимулювати продавців (експортерів - ІФ-У) розпродати запаси валюти, яку вони скупили за курсом ближче до 36 грн/$1, і тоді НБУ міг би зменшити інтервенції на міжбанку.

"Звичайно, резервів багато, і країна може прожити з інтервенціями по $1 млрд на тиждень кілька місяців, щоб курс був умовно 37 грн/$1, але тоді без міжнародної допомоги його доведеться переставляти відразу під 50 грн/$1", - припустив Котович варіант логіки дій регулятора.

"НБУ дозволить курсу до кінця року "перевалити" за 38 грн/$1, і, традиційно, в січні ми можемо бачити пікові значення, можливо, навіть до 39 грн/$1 або вище", - прогнозує аналітик.

Водночас, за його очікуваннями, надходження фінансової допомоги від США і Європи, відновлення експорту через Польщу, старт підготовки аграріїв до посівної в лютому і сплата податку на прибуток за підсумками четвертого кварталу цього року формуватимуть умови для зміни тенденції.

"...дуже ймовірно, що поступово НБУ повертатиме внутрішньорічну динаміку курсу - ослаблення в січні, зміцнення навесні-влітку, знову ослаблення восени і до нового року", - припустив Котович.

"...загалом ми можемо отримати за наступний рік потенційне ослаблення орієнтовно до 41 грн/$1 наприкінці 2024 року. Це десь відповідатиме "середньорічному" закладеному в бюджет курсу 40,7 грн/$1", - додав він.

Голова НБУ Андрій Пишний минулого тижня пояснив зростання попиту на валюту і рух курсу традиційним сезонним фактором наприкінці року.

"Нині ми є свідками вже звичайного в довоєнний час для нас процесу сезонності, коли під кінець року потреба у валюті зростає. Відбувається освоєння тих витрат, які накопичуються протягом року. Зазвичай їх не встигають реалізовувати", - сказав він на брифінгу в Києві 14 грудня.

На готівковому ринку в середу долар також подорожчав - на 30 коп., приблизно - до 38,04 грн/$1, а спред до кінця дня ще більше розширився.

Як повідомлялося, чистий продаж Нацбанку в листопаді знизився до $2,46 млрд із $3,34 млрд у жовтні та $2,69 млрд у вересні. Однак скорочення зовнішнього фінансування до $2,04 млрд призвело до зменшення міжнародних резервів четвертий місяць поспіль - на 0,5%, або на $187,8 млн, до $38 млрд 785,2 млн.





Просмотров: 166
Другие новости