Компании

все компании

"Енергоатом" та американська Holtec планують створити спільне підприємство

21 грудня 2023 року, 16:12
НАЕК "Енергоатом" і Holtec International планують створити спільне підприємство для організації в Україні виробничого комплексу та технологічного центру з локалізації обладнання для малих модульних реакторів (ММР) американської компанії.

Згідно з повідомленням НАЕК у Телеграм, на об'єкті буде розміщено інженерно-конструкторський центр, приміщення для зберігання матеріалів і виробництва компонентів, а також навчальні приміщення, зокрема тренажер ММР.

Очікується, що виробництво забезпечить створення тисячі робочих місць для кваліфікованого українського персоналу.

"Впровадження передових технологій і будівництво сучасних виробничих потужностей Holtec в Україні матиме величезне значення для післявоєнного відновлення економіки нашої країни. Співпраця з Holtec дає Україні можливість стати лідером у сфері глобальної ядерної енергетики", - цитується в повідомленні президент "Енергоатому" Петро Котін.

"Вважаємо, що Україна продемонструвала свою здатність побудувати та ввести в експлуатацію потужний ядерний об'єкт, попри безперервний шквал російських ракет. Тому відновлення України можна починати не чекаючи закінчення бойових дій", - зазначив президент і головний виконавчий директор Holtec доктор Кріс Сінгх.

Як повідомлялося, у листопаді 2022 року Україна і США оголосили про проєкт із будівництва в Україні ММР. Крім виробництва електроенергії за допомогою ММР і передових технологій електролізу, також планують виробництво в країні чистого водню й аміаку.


У квітні 2023 року "Енергоатом" і Holtec уклали угоду про співпрацю в розгортанні ММР, що передбачає будівництво до 20 легководних реакторів SMR-160, з реалізацією першого пілотного проєкту і виходу на мінімальну регульовану потужність реактора і підключення до мережі до березня 2029 року.

Holtec також оголосив про плани організувати в Україні потужності для навчання персоналу, передання необхідних технологій, виробництва і технічного обслуговування обладнання для ММР. "Укренерго" вже рекомендувало 16 майданчиків ТЕС, де вони можуть бути розміщені.




Просмотров: 163
Другие новости