Компании

все компании

Мідь подорожчала найбільше серед кольорових металів у 2023 році

20 грудня 2023 року, 13:21
Мідь завершує 2023 рік із найістотнішим підвищенням ціни серед кольорових металів через перебої з поставками, пише Financial Times.

Мідь цього року подорожчала на 2,5% - до $8,6 тис. за тонну. Це зумовлено ознаками поліпшення ситуації в економіці Китаю на тлі проблем з видобутком у країнах Латинської Америки.

Закриття мідного рудника в Панамі та прогноз значного скорочення виробництва Anglo American призведе до зниження обсягу глобальних поставок на 750 тис. тонн, або 3% загальносвітового показника, у 2024 році, прогнозують аналітики Bank of Montreal. Найбільші гірничодобувні компанії світу Vale і Rio Tinto також нещодавно опублікували прогнози видобутку, які не виправдали очікувань деяких аналітиків.

Раніше трейдери припускали, що через підвищення поставок з мідних копалень у Демократичній Республіці Конго, Перу та Чилі наступного року пропозиція перевищить попит, проте тепер очікується збалансований ринок.

"Лише два місяці тому очікування щодо ринку міді у 2024 році були відверто песимістичними, - заявив керуючий директор з досліджень сировинних товарів BMO Колін Гамільтон. - Але тепер очікування поганого року для міді зникли".

"Китайська економіка почувається непогано, хоча всі, здається, говорять про неї так, ніби вона перебуває в рецесії", - вважає представник лондонського брокера з металів AMT Деніел Сміт.

Goldman Sachs прогнозує, що в найближчі дванадцять місяців ціна міді досягне $10 тис. за тонну на тлі очікуваного зниження поставок.

Загалом цей рік став непростим для ринку кольорових металів, зокрема через одну з найагресивніших кампаній з підвищення процентних ставок Федеральною резервною системою США. Вищі ставки підштовхнули вгору курс американської нацвалюти (доларовий індекс з початку року додав понад 3%), що зробило сировинні товари дорожчими для імпортерів. Більш висока вартість запозичень також призвела до скорочення капіталомістких інвестицій і підвищення вартості фінансування для зберігання запасів металів, що спонукало виробників скоротити запаси.

Ці "ведмежі" чинники чинили знижувальний тиск на алюміній, свинець і цинк, внаслідок чого кольорові метали стали найгіршим сировинним сектором другий рік поспіль, наголошується в статті. Ціна нікелю впала на 45%, до $16,75 тис. за тонну, через різке зростання поставок з Індонезії.

Із шести основних промислових металів, крім міді, тільки олово подорожчало цьогоріч через припинення видобутку в М'янмі, третьому за величиною виробнику у світі.

По материалам: Financial Times


теги: мідь, метал



Просмотров: 195
Другие новости