Компании

все компании

Фондові індекси найбільших країн Європи продовжують демонструвати позитивний настрій

15 грудня 2023 року, 17:21
Фондові індекси найбільших країн Західної Європи на початку торгів у п'ятницю продовжують демонструвати позитивний настрій на рішеннях Європейського центрального банку і Банку Англії.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 до 11:25 кв збільшився на 0,3% і досяг 478,21 пункту.

Німецький індикатор DAX піднявся на 0,6% і оновив історичний рекорд. Британський FTSE 100 з відкриття ринку зріс на 0,1%, французький CAC 40 - на 0,4%.

Банк Англії в четвер зберіг базову ставку на рівні 5,25% річних. При цьому керівництво ЦБ, як і раніше, очікує, що інфляція в країні повернеться до цільового рівня лише 2025 року.

"Грошово-кредитна політика має залишатися досить обмежувальною протягом достатнього часу для стійкого повернення інфляції до цільового рівня у 2% у середньостроковій перспективі", - зазначалося в заяві Банку Англії.

ЄЦБ зберіг незмінними всі три ключові процентні ставки за підсумками засідання в четвер. Базову ставку за кредитами залишено на рівні 4,5%, ставку за депозитами - на рівні 4%, ставку за маржинальними кредитами - 4,75%.

При цьому під час пресконференції за підсумками засідання глава ЄЦБ Крістін Лагард сказала, що регулятор поки що не думає про зниження ставок.

Незважаючи на це, трейдери дедалі активніше обговорюють імовірність початку циклу скорочення процентних ставок провідними світовими центробанками вже наступного року, пише Trading Economics.

Індекс споживчої довіри у Великій Британії в грудні піднявся до найвищої позначки за останні три місяці. Значення показника збільшилося до мінус 22 пунктів порівняно з мінус 24 пунктами в листопаді, повідомляється у звіті GfK NOP Ltd. Результат збігся із середнім прогнозом аналітиків.

Споживчі ціни у Франції, гармонізовані зі стандартами Європейського союзу, в листопаді зросли на 3,9% у річному вираженні, йдеться у звіті Національного статистичного управління Insee, яке представило остаточні дані. Попередньо повідомлялося про збільшення на 3,8%.

Листопадова інфляція була мінімальною із січня 2022 року. Експерти не очікували перегляду з попереднього рівня, за даними Trading Economics.

Ціна акцій Hennes & Mauritz зростає на 0,8%. Шведська мережа магазинів одягу в четвертому кварталі отримала виручку в розмірі 62,63 млрд крон ($6,11 млрд), що практично збіглося з торішнім показником. Результат виявився незначно нижчим за середній прогноз аналітиків, що становив 62,9 млрд крон, за даними FactSet.

Munich Re опублікував у п'ятницю прогноз, згідно з яким чистий прибуток німецького перестраховика наступного року може сягнути 5 млрд євро порівняно з очікуваними 4,5 млрд євро у 2023 році. Експерти в середньому оцінюють прибуток у 2024 році на рівні 4,98 млрд євро. Котирування паперів компанії підвищуються на 1,2%.

Акції найбільших нафтовиробників регіону BP Plc і Shell дорожчають на 0,9%, TotalEnergies - на 1,8%.

Лідерами підйому на німецькому ринку виступають папери автовиробників Bayerische Motoren Werke AG і Mercedes-Benz Group, які подорожчали на 2,4% і 2,1% відповідно. Акції Porsche додали в ціні 1,5%, Volkswagen - 2%.

Котирування паперів інших європейських представників цієї галузі також піднімаються, зокрема Renault - на 2%, Stellantis - на 2,2%.




Просмотров: 187
Другие новости