Компании

все компании

Мінекономіки України прогнозує швидке набуття чинності Угодою про зону вільної торгівлі з Туреччиною

13 грудня 2023 року, 14:11
Україна і Туреччина найближчим часом ратифікують Угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ), і після завершення процедури ратифікації документ набере чинності на початку 2024 року, повідомило Міністерство економіки в середу за підсумками зустрічі першого віцепрем'єра - міністра економіки Юлії Свириденко і нового посла Туреччини Мустафи Левента Більгена, яка відбулася напередодні.

"Угода про вільну торгівлю також спростить питання логістики, сприятиме розвитку українського бізнесу в умовах воєнного часу, а також відкриє нові перспективи в Україні для наших партнерів із Туреччини", - наводять слова Свириденко в повідомленні пресслужби.

Вона додала, що буде створено робочу групу із зерна для обговорення глобальної та двосторонньої торгівлі на цьому ринку.

"Україна високо цінує участь Туреччини в захисті ініціативи з експорту зерна, що є важливим фактором забезпечення глобальної продовольчої безпеки", - зазначила перший віцепрем'єр.

Вказується, що сторони також готові до конструктивного діалогу з питань розширення економічного співробітництва, зокрема, створення спільних проєктів у пріоритетних галузях економіки. Стратегічно важливими секторами для відновлення та залучення приватних інвестицій є оборона, виробництво та переробка сільськогосподарської продукції, відновлювальна енергетика, виробництво та зберігання газу, зелена металургія, екологічний транспорт, охорона здоров'я та фармацевтика.

Свириденко додала, що українські підприємці готові налагоджувати спільний бізнес із міжнародними партнерами, тож уряд використовує будь-яку можливість для залучення додаткових ресурсів, зокрема й для післявоєнної відбудови України.

"Окремим важливим напрямком є гуманітарне розмінування. Нам потрібні важкі машини для розмінування, навчання саперів, усе, що допоможе очистити нашу землю в найкоротші терміни. Ми відкриті для співпраці і закликаємо міжнародний бізнес заходити в Україну", - зазначила перший віце-прем'єр.

Як повідомлялося, за підсумками 12 раундів переговорів і низки експертних консультацій протягом 2011-2022 років прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш 3 лютого 2022 року підписали в Києві Угоду про ЗВТ між двома країнами. Документ набуде чинності після ратифікації парламентами обох країн та обміну ратифікаційними грамотами.




Просмотров: 161
Другие новости