Компании

все компании

Фондові індекси найбільших країн АТР знизилися слідом за негативною динамікою ринку акцій США

5 грудня 2023 року, 14:40
Фондові індекси найбільших країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону у вівторок знизилися слідом за негативною динамікою американського ринку акцій днем раніше.

Трейдери оцінювали економічні дані та новини від регіональних ЦБ.

Індекс менеджерів із закупівель (PMI) у сфері послуг Японії, який розраховує Jibun Bank, у листопаді знизився до 50,8 пункту порівняно з 51,6 пункту попереднього місяця. Це найнижчий рівень із грудня минулого року.

Зведений PMI опустився до 49,6 пункту з 50,5 пункту. Аналітики в середньому очікували підвищення першого показника до 51,7 пункту і зниження другого до 50 пунктів.

Японський індекс Nikkei 225 за підсумками торгів зменшився на 1,4%.

Суттєве зниження показали котирування акцій технологічних компаній, зокрема Advantest - на 6,2%, Renesas Electronics - на 5,2%, Tokyo Electron - на 4%, Keyence - на 2,2%, SoftBank Group - на 1,7%, Disco Corp. - на 5,6%.

Водночас ціна паперів Sony, що випускає споживчу електроніку, і автовиробника Nissan Motor зросла на 0,6%, косметичної Shiseido - на 1,1%.

Китайський індекс Shanghai Composite за день опустився на 1,7%, гонконгський Hang Seng - на 1,9%. Перший індикатор перебуває на мінімальній позначці за місяць, другий - за рік.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service змінило прогноз рейтингу Китаю на "негативний" зі "стабільного" на побоюваннях, що владі країни доведеться вживати активних заходів для зниження боргового навантаження регіональних і місцевих органів влади. Довгостроковий рейтинг емітента в іноземній і національній валюті КНР було підтверджено на рівні "А1".

Лідерами зниження на Гонконгській фондовій біржі стали акції виробника комп'ютерів Lenovo і Wuxi Biologics, що подешевшали на 10,2% і 8,5% відповідно.

Днем раніше біотехнологічна Wuxi Biologics опублікувала звітність, згідно з якою в першому півріччі її чистий прибуток знизився на 11%, виручка - на 18%. Водночас компанія оголосила, що очікує слабших результатів цього року, зокрема через підвищення витрат. Слідом за цим аналітики низки інвесткомпаній і банків, включно з Jefferies, Citi і Nomura, погіршили рекомендації та прогнозні котирування для паперів Wuxi Biologics.

Також у вівторок істотно опустилася ціна паперів мережі ресторанів Haidilao International Holding - на 5,9%, біржового оператора Hong Kong Exchanges & Clearing - на 5,5%, розробника ігор Netease Inc. - на 5,2%. Акції ритейлерів Alibaba і JD.com Inc. подешевшали на 0,4% і 1,6% відповідно, інтернет-гіганта Tencent - на 2,5%.

Південнокорейський індекс Kospi втратив за підсумками сесії 0,8%.

Ціна паперів Samsung Electronics Co., найбільшого світового виробника напівпровідникової продукції та смартфонів, зменшилася на 1,9%, сталеливарної Posco - на 3,1%, автовиробника Hyundai Motor - на 0,1%.

Економіка Південної Кореї в третьому кварталі 2023 року збільшилася на 0,6% відносно попередніх трьох місяців, згідно з остаточними даними Банку Кореї. Таким чином, результат збігся як із попередньо оголошеним показником, так і з очікуваннями експертів, повідомляє Trading Economics.

Австралійський індикатор S&P/ASX 200 знизився на 0,9%.

Капіталізація найбільших гірничодобувних компаній світу BHP і Rio Tinto зменшилася на 1,3% і 1% відповідно.

Резервний банк Австралії за підсумками засідання у вівторок очікувано залишив ключову процентну ставку на рівні 4,35% річних - максимальному з січня 2011 року.

Керівництво ЦБ зазначило, що рух до цільового рівня інфляції в діапазоні від 2% до 3% виявився повільнішим, ніж очікувалося, а базова інфляція перевищує прогнози через зростання вартості послуг.




Просмотров: 158
Другие новости