Компании

все компании

Світовий банк виділить Узбекистану кредит у $50 млн для розвитку цифрової економіки

1 грудня 2023 року, 15:57
Світовий банк (СБ) з метою сприяння Узбекистану в розвитку цифрової економіки та створенні робочих місць у сфері інформаційних технологій (IT) надасть країні пільговий кредит у розмірі $50 млн, повідомляють у прес-релізі СБ.

"Рада виконавчих директорів Світового банку затвердила пільговий кредит у розмірі $50 млн для реалізації проєкту "Цифрова інклюзія в Узбекистані", - йдеться в повідомленні.

Очікується, що проєкт підтримає зусилля уряду в галузі розвитку цифрової економіки, а також у розширенні доступу у віддалених районах до навчання навичкам роботи з цифровими технологіями і можливостям працевлаштування у сфері послуг, заснованих на інформаційних технологіях (ITES-послуг).

"Новий проєкт, підтримуваний Світовим банком, допоможе Узбекистану використовувати сектор ITES-послуг як каталізатор економічного зростання, створення робочих місць і залучення іноземних інвестицій. Він здійснюватиметься IT-Park при міністерстві цифрових технологій з метою навчання тисяч молодих людей у віці до 30 років, які мешкають у сільських і віддалених районах країни. У рамках проєкту ITES-компаніям, які прийматимуть на роботу цих осіб, надаватимуться різні стимули", - цитується в повідомленні глава представництва СБ у республіці Марко Мантованеллі.

За даними СБ, Узбекистан продемонстрував значне зростання експорту в секторі ITES-послуг - з $600 тис. 2017 року до $140 млн 2022 року, що супроводжувалося збільшенням кількості компаній і високооплачуваних робочих місць в IT-секторі.

Водночас, за інформацією СБ, незважаючи на позитивні тенденції, внесок усього сектору інформаційних і комунікаційних технологій у ВВП країни становив лише 1,9% у 2022 році.

Стратегія розвитку Узбекистану до 2030 року передбачає, що до кінця поточного десятиліття країна перетвориться на центральноазіатський хаб інформаційних технологій, доведе обсяг експорту IT-послуг до $5 млрд на рік, збільшить кількість представництв IT-компаній у республіці до 1 тис., а також забезпечить зайнятістю 300 тис. осіб у цьому секторі.

Наразі програма СБ в Узбекистані складається з 25 проектів на загальну суму близько $5,22 млрд.




Просмотров: 194
Другие новости