Компании

все компании

Monobank закриває проект Koto у Великобританії

1 грудня 2023 року, 10:11
Віртуальний monobank закриває проект Koto у Великобританії, повідомив співзасновник monobank Михайло Рогальський в інтерв'ю DOU.

За його словами, від початку запуску проєкту виникли труднощі у вигляді отримання ліцензії на здійснення діяльності кредитора, це зайняло у бізнесменів два роки замість очікуваного півроку.

Серед негативних факторів, які вплинули на розвиток проєкту, він також виділив пандемію COVID-19. У зв'язку з нею попит британців на запозичення впав, а обсяг погашення кредитів, навпаки, зріс.

"Регулятор буквально відразу видав такий декрет, що якщо ти видав кредит, а клієнт потім тобі його не повертає і каже, що це через COVID-19, ти маєш йому його (борг - ІФ-У) пробачити", - додав Рогальський.

Проте, як зазначає співзасновник monobank, навесні 2021 року Koto зміг стартувати на ринку.

"Ми стартанули з Koto. Ми попрацювали десь пів року з Koto і потім зрозуміли, що помилилися з моделлю продукту. Коли ми моделювали продукт (...), як гіпотези ми брали дані галузеві або ми брали дані, які були у нас у mono", - поінформував він.

"Що ми не передбачили, то це те, що люди братимуть весь кредит, і щойно в них з'являтиметься можливість узяти ще - вони братимуть. І вони гасили 2 місяці і брали, гасили і брали. У них постійно утилізація кредиту була від 80% до 100%, а модель побудована на тому, що вона в середньому має бути 50%", - пояснив Рогальський.

За його словами, таким чином Koto в документах умовно показувало клієнту свій Annual percentage rate (APR) на рівні 40%, а за фактом позичальник платив 25%.

"І це такий мазохізм - продавати дорогий кредит, а отримувати менше..." - підкреслив бізнесмен.

Він зазначив, що однією з перешкод розвитку Koto також стала потреба в роз'яснювальній роботі з клієнтами щодо продукту, що, своєю чергою, забирає багато часу і коштів.

Після цього співзасновники перетрансформували проєкт на кредкартки в смартфоні та перейменували Koto на The Credit Thing.

"Усе пішло непогано. У нас порівняно з Koto конверсії зросли втричі, вартість залучення впала втричі", - сказав він.

Потім почалося повномасштабне вторгнення, і компанії не вдалося підняти раунд (залучити інвестиції - ІФ-У) навесні, після чого ситуацію погіршила криза в Британії, повідомив Рогальський.

За його словами, бізнесмени пробували перевести The Credit Thing на В2В систему, а також розглядали варіант об'єднання з польським проектом stereo, але після відкладення запуску останнього було ухвалено рішення закрити проект.

Наразі компанія перебуває в процесі ліквідації, картки клієнтів працюватимуть до кінця грудня.

Співзасновник monobank Олег Гороховський у січневому інтерв'ю "Forbes Україна" повідомив, що в проєкт було інвестовано £14 млн (близько $17,7 млн).

Мобільний банк без відділень monobank заснували в січні 2017 року колишні топ-менеджери ПриватБанку Роман Гороховський, Дмитро Дубілет і Михайло Рогальський. Він працює під ліцензією Універсал Банку, який входить до групи "ТАС" (Київ) і наразі обслуговує понад 7 млн клієнтів.




Просмотров: 154
Другие новости