Компании

все компании

Klaipedos nafta відкладає розширення потужностей терміналу СПГ

24 листопада 2023 року, 17:51
Klaipedos Nafta, оператор терміналів скрапленого природного газу (ЗПГ) і нафтопродуктів у порту Клайпеди, ухвалила рішення відкласти запланований проєкт розширення потужностей термінала ЗПГ.

"Беручи до уваги низький інтерес до довгострокових потужностей після 2033 року і потенційне зростання поставок ЗПГ в регіоні, а також інші ризики, компанія Klaipedos nafta вирішила відкласти проєкт розширення потужностей терміналу на майбутнє", - йдеться в повідомленні Klaipedos nafta.

У середині вересня Klaipedos nafta оголосила про початок розподілу потужностей терміналу СПГ на періоди 2025-2032 і 2033-2044 років. Щодо ближчого періоду Klaipedos nafta оголосила в п'ятницю про виділення річних пакетів потужностей терміналу в обсязі 3 млн МВт.год йонавському заводу добрив Achema, естонському енергетичному концерну Elenger (Eesti Gaas) і норвезькому енергетичному гіганту Equinor.

Однак із семи запропонованих компанією на 2033-2044 роки пакетів потужності по 4 млн МВт.год на рік було придбано тільки один. За словами комерційного директора Klaipedos nafta Міндаугаса Навікаса, такий низький інтерес пов'язаний з активним будівництвом ЗПГ-терміналів у Європі та геополітичною нестабільністю. "Усі ці обставини скорочують горизонт планування, тому далеко не всі організації - принаймні наразі - готові взяти на себе зобов'язання на 20 років уперед", - сказав Навікас, слова якого наводять у прес-релізі.

Спочатку розглядалася можливість збільшення регазифікаційних потужностей судна-сховища скрапленого природного газу Independence у Клайпедському порту або до 5 млрд кубометрів, або до 6,25 млрд кубометрів з нинішніх 3,75 млрд кубометрів. У серпні 2023 року гендиректор Klaipedos nafta Дарюс Шилянскіс повідомив, що ухвалено рішення збільшити потужності за нижнім порогом - до 5 млрд кубометрів.

У квітні 2022 року міністр енергетики Дайнюс Крейвіс говорив, що Литва зважує фінансові можливості розвитку терміналу СПГ, які залежатимуть від окупності інвестицій. На той час Литва припинила імпорт російського газу трубопроводами.




Просмотров: 269
Другие новости