Компании

все компании

Фондові індекси Європи демонструють помірний підйом

22 листопада 2023 року, 14:28
Фондові індекси найбільших країн Західної Європи демонструють помірний підйом під час торгів у середу, інвестори оцінюють протокол засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США і звітності великих компаній.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 до 11:16 кв піднявся на 0,42% і становив 457,78 пункту.

Британський індикатор FTSE 100 з відкриття ринку підвищився на 0,14%, німецький DAX - на 0,45%, французький CAC 40 - на 0,48%. Італійський FTSE MIB та іспанський IBEX 35 зросли на 0,6%.

Усі члени Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) погодилися з тим, що Федрезерву потрібно дотримуватися обережного підходу до грошово-кредитної політики, ідеться в протоколі засідання, що завершилося 1 листопада.

Ця політика має "залишатися обмежувальною протягом деякого часу, доти, доки інфляція не почне очевидним чином сповільнюватися", зазначається в протоколі. При цьому керівники Федрезерву висловили побоювання, що сильне зростання американської економіки може викликати нове прискорення інфляції.

Американський ЦБ на минулому засіданні зберіг процентну ставку за федеральними кредитними коштами (federal funds rate) на рівні 5,25-5,5% річних, максимальному за 22 роки. Учасники ринку практично впевнені в тому, що ФРС знову збереже ставку незмінною на майбутньому засіданні, і допускають початок зниження ставки навесні наступного року.

Активність торгів цього тижня, як очікується, буде нижчою за звичайний рівень, оскільки в четвер біржі США будуть закриті у зв'язку зі святкуванням Дня подяки.

Акції Enel дешевшають на 0,4%. Італійська енергетична компанія повідомила, що загальний обсяг капіталовкладень у найближчі три роки становитиме близько 35,8 млрд євро, з них 18,6 млрд євро буде інвестовано в енергосистему, а 12,1 млрд євро - у відновлювану енергетику.

До 2026 року Enel розраховує скоротити витрати приблизно на 1,2 млрд євро. Також за рахунок продажу активів компанія має намір знизити чистий борг приблизно на 11,5 млрд євро у 2023-24 роках. Зокрема, у середу компанія оголосила про продаж генерувальних активів у Перу за $1,4 млрд місцевій компанії Niagara Energy.

Ціна паперів ThyssenKrupp AG зростає на 6,7%, хоча німецька промислова група завершила з чистим збитком четвертий квартал і 2022/2023 фінансовий рік загалом.

Капіталізація британського розробника ПЗ Sage Group підскочила на 10%. Компанія скоротила доподатковий прибуток у 2023 фінроці до 282 млн фунтів з 337 млн фунтів роком раніше, проте збільшила виручку на 12%, до 2,18 млрд фунтів, і анонсувала програму викупу акцій на суму до 350 млн фунтів.

Ринкова вартість Alstom піднімається на 1,9% на новині про отримання контракту від уряду Франції сумою майже 300 млн євро на обладнання поїздів новими системами автоматизації.

Папери британської Severn Trent, що працює у сфері водопостачання, дорожчають на 0,1%, хоча компанія в першому фінпівріччі скоротила доподатковий прибуток до 70,7 млн фунтів ($88,5 млн) зі 104,7 млн фунтів за той самий період роком раніше через зростання цін на енергоносії та хімікати.

Котирування акцій Kingfisher Plc знижуються на 6,6%. Британська мережа магазинів товарів для дому погіршила прогноз скоригованого доподаткового прибутку на поточний фінрік до 560 млн фунтів з 590 млн фунтів, яких раніше очікували.

Ціна паперів Johnson Matthey підвищилася на 1,7%. Виробник автомобільних каталізаторів за минуле фінпівріччя, яке закінчилося 31 вересня, збільшив скоригований операційний прибуток на 10%, незважаючи на зниження виручки до 6,53 млрд фунтів з 7,33 млрд фунтів.

У Німеччині лідерами зростання є акції Symrise AG і SAP SE, що дорожчають на 1,8% і 1,6% відповідно. У Парижі найактивніший підйом демонструють папери ArcelorMittal (+2,1%), у Мілані - акції Banco BPM, Davide Campari і Banca Monte dei Paschi di Siena (+1,7%).




Просмотров: 185
Другие новости