Компании

все компании

Основні макроекономічні індикатори України від Experts club у серпні-вересні 2023 року

21 листопада 2023 року, 16:53
Основні макроекономічні індикатори України від Experts club у серпні-вересні 2023 року У статті зібрано та проаналізовано основні макроекономічні індикатори України. У зв'язку з набранням чинності Законом України "Про захист інтересів суб'єктів господарювання в період дії воєнного стану або стану війни" Державна служба статистики України призупиняють публікацію статистичної інформації на період дії воєнного стану, а також упродовж трьох місяців з моменту його завершення. Винятком є публікація інформації про індекс цін споживачів, окремої інформації за статистичними показниками 2021 року та за період січень-лютий 2022 року. У статті проаналізовано відкриті дані від Держстату, Нацбанку, аналітичних центрів.

Демографічні показники України

На думку директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Елли Лібанової. Птухи Елли Лібанової, депопуляція є неминучим сценарієм для України. Абсолютно неминучий дефіцит робочої сили.

Згідно з представленими нею на Регіональному економічному форумі оцінками, станом на початок цього року чисельність населення на підконтрольній Україні владі території становила 31,6 млн осіб, а зараз вона трохи збільшилася.

Лібанова вказала, що прогноз чисельності населення на початок 2033 року в межах України 1991 року коливається в межах 26-35 млн осіб.

За її словами, потенціал демографічного зростання вичерпано, і це компенсується міграцією.За її словами, потенціал демографічного зростання вичерпано, і це може компенсуватися міграцією.

Відновлення економіки

Валовий внутрішній продукт (ВВП) України після зниження в першому кварталі 2023 року на 10,5% щодо першого кварталу 2022 року в другому і третьому кварталах перейшов до зростання.

"Водночас Світовий банк прогнозує зростання ВВП України на 3,5% у 2023 році та на 4,0% у 2024 році, що відповідно на 1,5 відсоткових пункти (в.п.) і 0,5 в.п. вище червневих оцінок", - зазначив Максим Уракін.

Ключовим ризиком для нашої економіки, як і раніше, залишається триваліший термін та інтенсивність війни, а також зниження обсягів або втрата ритмічності міжнародної допомоги, відновлення істотного дефіциту електроенергії через подальші руйнування енергоінфраструктури та інші ризики.

Аналіз зовнішньої торгівлі України

Максим Уракін також звернув увагу на фактор зростання негативного сальдо зовнішньої торгівлі, що відзначається з початку війни.

"Від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами в січні-вересні 2023 року зросло в 3,2 раза порівняно з аналогічним періодом 2022 року - до $19,402 млрд із $6,026 млрд. Це означає, що витрати на закупівлю необхідних Україні товарів на майже 19 млрд доларів перевищують доходи від експорту українських товарів до інших країн. ", - підкреслив кандидат економічних наук Уракін.

Фінансове становище України у 2023 році

За словами експерта, головними факторами, що характеризують стан української економіки, є держборг, міжнародні резерви та інфляція.

"Згідно з розрахунками під час підготовки проєкту держбюджету прогнозний обсяг державного боргу, розрахований у національній валюті, становитиме 8 183 862,1 млн грн і становитиме 104,6% від ВВП. Гарантований державою борг становитиме 476 671,9 млн грн і становитиме 6,1% ВВП", - повідомив Максим Уракін.

Основне джерело фінансування бюджету України, за словами експерта, як і раніше, пов'язане із зовнішньою допомогою.

"Половина бюджету фінансується за рахунок податків і зборів, тоді як інша частина відбувається завдяки міжнародним грантам і кредитам", - підкреслив він.

"Міжнародні резерви України станом на 1 жовтня 2023 року, за попередніми даними, становили $39 млрд 708,2 млн", - додав аналітик.

Що стосується інфляції, то вона продовжує демонструвати зниження.

"Споживчі ціни за даними Держстату в Україні у вересні 2023 року зросли на 0,5% після зниження на 1,4% у серпні та 0,6% у липні. Водночас у вересні-2022 було зафіксовано інфляцію 1,9%, тож у річному вимірі за підсумками вересня-2023 року вона знизилася до 7,1% із 8,6% за підсумками серпня та 11,3% - за підсумками липня", - зазначив Уракін.

Таким чином, економічна ситуація в Україні, на думку засновника "Клубу експертів", продовжує вимагати уважного моніторингу та адаптації стратегій у відповідь на мінливі умови.




Просмотров: 214
Другие новости