Компании

все компании

Скидання води з "Фукусіми" позначиться на здоров'ї всього людства - Сі Цзіньпін

18 листопада 2023 року, 11:10
Голова КНР Сі Цзіньпін заявив прем'єр-міністру Японії Фуміо Кісіді на переговорах на полях саміту АСЕАН, що скидання води з аварійної АЕС "Фукусіма-1" призведе до наслідків для всього людства, повідомляють азіатські ЗМІ з посиланням на МЗС Китаю.

"Сі Цзіньпін підкреслив під час зустрічі з Кісідою, що скидання забрудненої води з "Фукусіми" позначиться на здоров'ї всього людства", - сказала представник МЗС КНР Мао Нін.

За її словами, китайський лідер закликав Кісіду розв'язати питання із "законною стурбованістю, яку висловлюють як у Японії, так і за її межами", щодо цієї ситуації. Голова КНР у цьому контексті також вказав на важливість того, щоб Токіо діяв "відповідально та конструктивно".

Китайська сторона неодноразово висловлювала невдоволення скиданням води. У МЗС КНР заявляли, що це "вкрай егоїстичний і безвідповідальний акт", який ігнорує інтереси міжнародної громадськості.

Японія з 24 серпня почала поетапне скидання води, яку використовували для охолодження реакторів постраждалої від цунамі 2011 року АЕС "Фукусіма-1".

Оператор АЕС компанія TEPCO після скидання води взяв проби морської води і повідомив, що вона відповідає вимогам безпеки. Він розраховує в поточному фінансовому році, тобто до 31 березня 2024 року, скинути сумарно 31,2 тис. тонн. Вода, що містить тритій, надходитиме порціями в океан через підземний тунель завдовжки 1 км.

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі обіцяв, що фахівці організації перевірятимуть безпеку "до останньої краплі води".

У березні 2011 року біля північно-східного узбережжя Японії стався землетрус, який спричинив цунамі. У результаті на АЕС "Фукусіма-1" сталася наймасштабніша аварія з моменту аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

Рішення Токіо викликало невдоволення з боку сусідніх країн і, зокрема, серед представників рибальської індустрії, які побоювалися, що споживачі відмовлятимуться від будь-яких морепродуктів, виловлених у цій зоні.




Просмотров: 280
Другие новости